НОВИНИ

Кризата във Венецуела беше акцент в разговорите на външните министри на ЕС

Политическата криза във Венецуела, ситуацията в Сирия и отношенията ЕС - Китай са основните теми в дневния ред на започналата днес в Букурещ неформална среща на външните министри от ЕС от формата Гимних. Специалните ни пратеници в Букурещ Ирина Цонева и Илия Иванов с подробностите.

Ирина Цонева
от Ирина Цонева
20:30, 31.01.2019
Чете се за: 01:09 мин.
По света

Първа среща на външните министри в рамките на Ррумънското европредцедатерство в традиционния формат „Гимних“, носещ името на германския замък където през 1974 г. се провежда първата такава среща. Днес тя преминава изцяло под знака на коментари за ситуацията във Венецуела и резолюцията на Европарламента, с която евродепутатите признават Хуан Гуайдо за временен президент.

В коментар за реакцията на външните министри тук на призива на Европарламента страните членки да се съобразят с „твърдата и един позиция на резолюцията“ вицепремиерът Екатерина Захариева подчерта, че още в събота всички нейни 27 колеги, включително Федерика Могерини, са излязли с общ призив за ненасилие във Венецуела.

Екатерина Захариева -вицепремиер и министър на външните работи: Обединени сме около факта, че изборите за президент през миналата година пораждат сериозни съмнения дали да били честни, демократични и легитимни. Призоваваме също така да се свикат веднага нови президентски избори и също така да се даде възможност на, според нас, единственият легитимен орган в момента - Народното събрание - да изпълняват конституционните си функции.
;

Хората във Венецуела трябва да изберат заедно по демократичен начин с равен достъп на всички до изборите кой да ги управлява и кой да бъде техният президент, коментира още Захариева и добави, че хуманитарната ситуация там е наистина катастрофална.

Екатерина Захариева -вицепремиер и министър на външните работи: И когато взимаме мерки, включително и санкционни, те трябва да бъдат такива, че да не усложняват и без това изключително тежкото положение на венецуелски народ.

Пред медиите в Букурещ Федерика Могерини все още не е коментирала резолюцията на ЕП за Хуан Гайдо, но по-рано заяви:

Федерика Могерини върховен представител на ЕС за външната политика и сигурността: Преди всичко нека ясно да заявя нашето категорично искане за освобождаването на колегите ви журналисти, арестувани в Каракас през изминалите часове. Очакването ни е те да бъдат освободени незабавно. Както знаете, за Европейския съюз е от изключителна важност журналистите да бъдат подпомагани и най вече да бъде осигурена възможността свободно да изпълняват своите професионални задължения.

Утре отношенията Китай - Европейски съюз ще бъдат акцент в разговорите.

Свали приложението BNТ News
google play badge
Свали приложението BNТ News
app store badge
Топ 24
Най-четени
ЕС с механизъм за избягване на санкциите срещу Иран
ЕС с механизъм за избягване на санкциите срещу Иран
Разрастват се протестите на белгийските ученици в защита на климата
Разрастват се протестите на белгийските ученици в защита на климата