Евроатлантическото единство и отношенията между ЕС и САЩ обсъждат външните министри на НАТО в Брюксел. Темата измести всички останали след думите на президента на Франция Еманюел Макрон отпреди дни, че Алиансът е, цитирам, в "мозъчна смърт".

Дни преди Срещата на върха на НАТО в Лондон външните министри на страните-членки се събраха в Брюксел в опит да намерят единство по ключови теми: връзката между европейските страни-членки и Америка, Русия, Китай, Черно море, разходите за отбрана и обявяването на Космоса за нов оперативен домейн на НАТО.

Само дни след като френският президент Еманюел Макрон заяви, че НАТО в "мозъчна смърт", а държавният секретар на САЩ Майк Помпео, че НАТО или трябва да се промени, или ще се превърне в отживелица - ген. секретар на Алианса Йенс Столтенберг заяви, че Америка и европейските държави никога не са били в по-тясно сътрудничество: с повече съвместни учения, по-високи разходи за отбрана и по-голямо военно присъствие на САЩ тук.

Външният министър на България Екатерина Захариева, която представлява страната ни в Северноатлантическия съвет, беше категорична, че НАТО не е в мозъчна смърт. Външният ни министър допълни, че НАТО е основният фактор, който гарантира националната ни сигурност и това е извън всякакво съмнение.

НАТО трябва да бъде съхранен, а не разрушен - около тази позиция се обединиха външните министри на Алианса.

Екатерина Захариева, вицепремиер и министър на външните работи: Не считам, че НАТО е в мозъчна смърт. Сигурността на Европа е пряко свързана с НАТО и съответно със САЩ. Неслучайно толкова внимание се отделя на споделената отговорност. Всеки трябва да носи своята отговорност.

България тази година ще достигне 3% от БВП като разходи за отбрана заради плащането за новите Ф-16. И не само.

Екатерина Захариева, вицепремиер и министър на външните работи: И то не е само проектът за самолетите, а имаме, знаете, големи проекти, свързани със СП, с морските ни войски, така че всеки един съюзник е длъжен да допринася, не само да бъде консуматор на сигурност.

Повечето съюзници в НАТО, обаче, остро критикуваха френския президент Еманюел Макрон за позицията му, че САЩ и европейските страни-членки трудно се е координират.

Йенс Столтенберг, генерален секретар на НАТО: Има разногласия между съюзниците - по въпроси като търговията, климатичните промени, ядрената сделка с Иран и ситуацията в Североизточна Сирия. Но трябва да останем обединени. Приветствам всички усилия за подсилване на европейския стълб на НАТО. Но не като алтернатива на НАТО, а като допълнение към НАТО. Всеки опит да разделим Европа от Америка, отслабва не само НАТО, но и Америка.

Остри сигнали, обаче, идват и от Съединените щати, чийто държавен секретар заяви, че НАТО трябва да се промени или рискува да се превърне в отживелица.

Майк Помпео, държавен секретар на САЩ: Очаквам с нетърпение срещата на лидерите през декември. Вярвам, че ще подготвим условията за лидерската среща, която ще продължи да движи напред изключително важната роля на НАТО.

По отношение на Черно море днес министрите ще препотвърдят вече приетия през април пакет - за повече учения, с повече военни и по-засилено присъствие на НАТО. Преди седмица четири съюзнически кораба, включително българският "Шквал", акостираха в украинското пристанище Одеса за съвместни учения.

Външните министри на НАТО заседават в Брюксел

Външните министри на НАТО заседават в Брюксел

Външните министри на НАТО заседават в Брюксел дни преди лидерската среща в Лондон. Българският външен министър Екатерина Захариева също участва в Съве...