НОВИНИ

Външните министри от ЕС против военно решение за Сирия

Външните министри на ЕС смятат, че не може да има военно решение на конфликта в Сирия, а единственият начин за постигане на траен мир е възстановяване на преговорите в рамките на ООН с участието и на Русия. Те се обединиха около тази позиция на среща в Люксембург. В заседанието участва и българският вицепремиер и министър на външните Екатерина Захариева.

Десислава Апостолова
от Десислава Апостолова
20:30, 16.04.2018
Чете се за: 01:13 мин.
По света

Всички 28 външни министри застанаха зад ударите в Сирия като обаче подчертаха, че те не са били насочени към режима в Дамакс, а към цели за производство и съхранение на химически оръжия. Посланието на външните министри от ЕС е, че трябва да се възстанови полтиическия диалог с участието на всички важни международни играчи, които са ангажирани в региона, включително и Русия, въпреки че както каза върховният представител по външна политика Федерика Могерини от страна на Дамаск липсва политическа воля за такива разговори. Идеалният вариант за Сирия според външния министър на Германия би изглеждал така - спиране на огъня, възстановяване на хуманитарните операции, създаване на временно правителство и разбира се в по-далечна перспектива провеждането на избори в Русия. Засега това са далечни перспективи, но първо - възстановяване на диалога и политически разговори.

Външните министри на ЕС за пореден път осъдиха използването на химическо оръжие от режима в Сирия. В заключенията си те записаха, че проявяват разбиране за това, че ударите на САЩ, Великобритания и Франция са били предприети, за да се предотврати по-нататъшна употреба на химически оръжия срещу сирийските граждани. Единственото възможно решение на конфликта в Сирия обаче е политическото и то е свързано с възстановяване на преговорите, каза българският външен министър Екатерина Захариева.

Екатерина Захариева - вицепремиер и министър на външните работи: "Усилията всичките усилия трябва да бъдат насочени към възобновяване на процеса от Женева и към започване на този политически преход. Постигнахме немалко успехи в борбата с Ислямска държава. В никакъв случай обаче не трябва да сме наивни. Това не е краят и трябва да концентрираме усилията в борбата с тероризма, но и за плавен политически преход".

Според първите дипломати на ЕС разговорите за бъдещето на Сирия са невъзможни без Русия.

Екатерина Захариева: "Няма как това да се случи без Русия и точно това беше и призивът ни. В късния следобед ще започне заседание на Съвета на сигурност. Подкрепихме идеята на Франция и ще използваме цялото си влияние, за да се вземе решение на Съвета за сигурност по отношение на Сирия и да се върнем към това, което за се разбрахме единодушно".

От 2011 година ЕС е предоставил повече от 10 милиарда евро помощ за Сирия. Министрите на външните работи се разбраха днес, че няма да инвестират повече средства, докато не бъде възобновен политическият процес за постигане на траен мир.

Свали приложението BNТ News
google play badge
Свали приложението BNТ News
app store badge
Топ 24
Най-четени
Един за всички, всички за един: четвъртокласници помагат на съученик
Един за всички, всички за един: четвъртокласници помагат на съученик
 Ударите в Сирия - ефектът за съюзниците на Тръмп
Ударите в Сирия - ефектът за съюзниците на Тръмп