НОВИНИ

Външният министър Даниел Митов се срещна с британския си колега Борис Джонсън

Великобритания след Брекзит, бъдещето на нашите сънародници в Обединено кралство и контролът на европейските границите и сигурността бяха сред основните акценти в срещата на външния министър Даниел Митов с британския му колега Борис Джонсън. От Лондон предават специалните ни пратеници Ирина Цонева и Илия Иванов.

Ирина Цонева
от Ирина Цонева
19:08, 24.10.2016
Чете се за: 00:50 мин.
У нас
Борис Джонсън: "Добре дошъл и честито за скорошната Ви сватба с британка! Какво по-блестящо доказателство за силата на отношенията между Великобритания и България!"
Даниел Митов: "Точно така, каквото и да се случва в света, нашите отношенията остават стабилни".

След това атрактивно начало, в среща продължила близо час, Борис Джонсън и Даниел Митов разговаряха подробно за бъдещето на Обединеното кралство след излизането от ЕС. Към този момент британското правителство има мандат за преговори, но все още не разполага с никакви конкретни параметри за Брекзит, заяви Митов сред срещата.

"Тепърва предстоят разговори по темата, като естествено съдбата на нашите сънародници, които вече живеят и работят във Великобритания, е перманентна част от този разговор".

Пред Даниел Митов Борис Джонсън препотвърди кагегоричния ангажимент на Британското правителство за участие в засиленото присъствие на НАТО на югоизточния фланг.

"И второ - ние разчитаме на подкрепа, когато става въпрос за охрана на българо-турската граница и за изграждането на капацитет, което да ни дава възможност колкото се може по-добре да охраняваме границата и да се борим срещу мрежите трафиканти на хора и, разбира се, залавянето на нелегално минаващи лица през българо-турската граница".

Двамата министри бяха единодушни и за необходимостта от много по-твърда реакция на Евросъюза по отношение на случващото се в Алепо и продължаващото там насилие над цивилното население. Ужасяваща ситуация, която практически унищожава устоите на международното хуманитарно право - така Митов и Джонсън определиха случващото се в Алепо.

Свали приложението BNТ News
google play badge
Свали приложението BNТ News
app store badge
Топ 24
Най-четени
Настимир Ананиев: Шофьори и пешеходци трябва да имат и права и задължения
Настимир Ананиев: Шофьори и пешеходци трябва да имат и права и задължения
Безплатен домашен патронаж за родилки във Велико Търново
Безплатен домашен патронаж за родилки във Велико Търново