НОВИНИ

Водата в София може да поскъпне с 18% след 1 март

Граждански организации заплашиха с протести и с оставка председателя на КЕВР Иван Иванов, ако допусне цената на водата в София да скочи с 18% от 1 март или с 34 стотинки повече за кубик. Новата цена е заложена в 4-годишния бизнес план на "Софийска вода", предизвикал бурен дебат по време на днешното му обществено обсъждане в Комисията за енергийно и водно регулиране. Срещу повишението се обявиха от Столичната община и от Столичния общински съвет.

bnt avatar logo
от БНТ
19:12, 03.02.2017
Чете се за: 01:13 мин.
У нас

Повече от три часа и половина продължиха разгорещените дискусии върху предложената от "Софийска вода" цена на водоснабдителната услуга.

Тя предвижда от следващия месец столичани да плащат по 2,16 лв. за кубик, а не както досега - 1,82 лв.

Според предложените разчети, ВиК-услугата ще продължи да се повишава плавно, като през 2021 г. увеличението ще достигне 47% от сегашната цена или 2.69 лв. за кубик.

Гражданските организации категорично отхвърлиха предложените цени.

Емил Георгиев - изп.секретар на Федерацията на потребителите: "Ако продължавате с тази тенденция, капка по капка да задоволявате исканията на монополистите, скоро време ще бъдете свидетели на инициатива от страна на Федерацията на потребителите да ви искаме вашата оставка. И ви уверявам, че скоро време тази социална търпимост на софиянци ще разберете пред прозорците на КЕВР".

Кметът на София Йорданка Фандъкова заяви, че още на 24 ноември Столичният общински съвет е приел решение срещу готвеното увеличение на водата, което е депозирано в КЕВР.

Йорданка Фандъкова - кмет на София: "Столичният общински съвет изпрати своевременно своята позиция и там е казано ясно, че смятаме, че не е обосновано искането за сериозно увеличения на цената на водата".

Фандъкова посочи, че е поискала от КЕВР проверка на всички параметри, заложени от "Софийска вода" като фактор за повишаване на цената.

От водоснабдителното дружество обясниха, че поскъпването е заради необходимостта от средства за инвестиции, ремонт и поддръжка на мрежата.

Арно Валто - изп. директор на „Софийска вода": "Искаме да намалим загубите с 20 млн. куб. метра и имаме намерение да инвестираме близо 200 млн. лв. през следващите 5-години. Имаме 600 хил. клиента и 1 400 000 водомера - няма как да сме перфектни".
;

Председателят на КЕВР Иван Иванов каза, че имал предложения чрез социални мерки да се намали ефектът от поскъпването. Те обаче първо трябва да се гласуват от парламента.

Иван Иванов - председател на КЕВР: "Регулаторът предложи да се въведат помощи за тези домакинства, които са социално слаби. Да се въведат две тарифи при отчитане на водата. Първата, по-ниска , за необходимите нужди за всеки един жител".

Окончателното решение за цената на водата в София ще бъде взето на 28 февруари. Предстои КЕВР да разгледа бизнес плановете на останалите ВиК дружества в станата. В някои общини готвеното поскъпване е близо 30%.

Свали приложението BNТ News
google play badge
Свали приложението BNТ News
app store badge
Топ 24
Най-четени
МВР: Няма да допуснем опорочаване на изборите
МВР: Няма да допуснем опорочаване на изборите
До 2-ри май НАП ще работи без обедна почивка
До 2-ри май НАП ще работи без обедна почивка