НОВИНИ

Водата в София поскъпва с 18% от 1 април

Комисията за енергийно и водно регулиране е приела на закрито заседание цената на водата в София да се увеличи с 18% от 1-ви април. Днес се обсъжда и увеличение на цената на тока за бита.

Цветелина Катанска
от Цветелина Катанска
09:33, 30.03.2017 (обновена)
Чете се за: 00:40 мин.
У нас

Комисията за енергийно и водно регулиране е приела на закрито заседание, цената на водата в София да се увеличи с 18% от 1 април, научи "По света и у нас" от източник във ведомството.

Според председателя на КЕВР Иван Иванов, поскъпването на водата в София е много високо и той самият е гласувал против. Така по думите му, се позволява прекалено висока печалба за водното дружество, а именно - норма на възвръщаемост от 18%. Според Иван Иванов, увеличенията на водата, парното, природния газ и тока са социално непоносими за по-бедното население.

Иван Иванов, председател на КЕВР: Предвид нарастващата тежест на тези комунални услуги отново апелирам, че регулаторът е готов да участва в обществено обсъждане и законодателни промени с цел да се въведат за енергийно уязвими и водно уязвими потребители цени, които са по-ниски от тези, които са обявени. Считам, че това трябва да бъде сторено, защото това ще бъде елемент на социална справедливост.

С последната промяна Комисията се съгласява с предложението на концесионера в София - "Софийска вода". Според изчисленията на КЕВР социално поносимата цена на водата в София е 4,10 лева за кубик. С увеличението тя ще е наполовина по-ниска.

КЕВР обсъди също токът от април да поскъпне в цялата страна с 1%.

От 1 април ще поскъпнат и топлата вода и парното в София с близо 23%.

Свали приложението BNТ News
google play badge
Свали приложението BNТ News
app store badge
Топ 24
Най-четени
Автобус катастрофира в Тексас и отне живота на поне 12 души
Автобус катастрофира в Тексас и отне живота на поне 12 души
Къщата от детството на Доналд Тръмп беше продадена на търг в Ню Йорк
Къщата от детството на Доналд Тръмп беше продадена на търг в Ню Йорк