Водни оръдия и шокови гранати срещу протестиращи камерунци в Женева

Швейцарската полиция използва водни оръдия, сълзотворен газ и шокови гранати срещу камерунските протестиращи пред централата на ООН в Женева в събота, когато тълпата се втурна към луксозен хотел, в който беше президентът на Камерун.

от БГНЕС
преди 8 месеци
Чете се за: 00:36 мин.
По света
Водни оръдия и шокови гранати срещу протестиращи камерунци в Женева

Около 250 демонстранти, които искат да се сложи край на управлението на президента Пол Бия, бяха разпръснати от десетки полицаи, много от които в снаряжение за борба с безредици, подкрепени от бронирани превозни средства.

Протестът премина в насилие, когато тълпата, мнозина от участниците в която бяха със знамена на Камерун, започна да се приближава към хотела на Бия, на около 500 метра от площада пред ООН, където се бяха събрали.

Репортер от АФП стана свидетел как полицаи удрят и ритат протестиращ на земята.

86-годишният Бия "продължава своята диктатура в продължение на почти половин век", заяви съорганизаторът на митинга Робърт Ванто, който е живял в изгнание три десетилетия.

"Ние сме тук, за да поискаме Камерун да бъде допуснат да влезе в съвременната демократична ера," каза той пред АФП пред европейския щаб на ООН преди протеста.

Разрешение за протеста е било издадено от швейцарските власти, но обхватът на изявата беше ограничен. На протестиращите не се позволяваше да се приближават до петзвездния хотел Интерконтинентал, където се твърди, че Бия е отседнал от неделя.

Топ 24
Най-четени