НОВИНИ

Водят се преговори за увеличаване на заплатите на работниците в Пристанище Варна

Увеличение на основната заплата и по-справедливо заплащане за работниците в Пристанище Варна поискаха браншовите синдикати на среща с ръководството, след протеста миналата седмица. Президентът на КНСБ Пламен Димитров заяви, че се водят преговори за повишаване на основната заплата от догодина с 5%.

bnt avatar logo
от Надежда Сутрева
19:48, 27.11.2018
Чете се за: 00:41 мин.
У нас

Президентът на КНСБ заяви, че от 2011г. насам в Пристанище Варна е нараствала само основната заплата, но не и тарифите, по които се заплаща трудът на работниците на норма. Двата терминала на порта имат различно натоварване, като във Варна - Запад условията са по-тежки.

Пламен Димитров - президент на КНСБ: Начинът на формиране на основното възнаграждение трябва да бъде един, тъй като в едно дружество стифадорът трябва да получава една основна заплата, но ако е по-натоварен на Варна-Запад отколкото на Варна-Изток трябва да има допълнителен бонус, който да отчита натоварването.

Лидерът на КНСБ определи днешните преговори с ръководството на порта като крачка напред, тъй като изпълнителният директор е заявил, че за исканото увеличение трябва да се намерят пари.

Пламен Димитров - президент на КНСБ: Надявам се, че това значи, че когато ги намерим, по-нататък заедно с четирите синдиката ще седнем на масата и ще намерим оптималното разпределение, колко за какво и къде.

Според Пламен Димитров, въпросът за разделянето на двата терминала на Пристанище Варна и финансовата им децентрализация не стои на дневен ред.

Още тази седмица работни групи ще формулират конкретни предложения към ръководството на порта за по-справедливото заплащане на труда на пристанищните работници. А дотогава стачната готовност остава.

Свали приложението BNТ News
google play badge
Свали приложението BNТ News
app store badge
Топ 24
Най-четени
Срещата на ООН за климата ще се проведе в закрита въгледобивна мина в Полша
Срещата на ООН за климата ще се проведе в закрита въгледобивна мина в Полша
Протест заради разрушени мостове край Червен бряг
Протест заради разрушени мостове край Червен бряг