НОВИНИ

​Военен самолет се разби близо до сирийския град Алепо

Военен самолет се разби близо до сирийския град Алепо в район, където ислямистки и бунтовнически бойци водят сражения със сирийската армия и подкрепяни от Иран сили. Националността на пилота към момента не е известна. Междувременно бойци от коалицията "Сирийски демократични сили", в която доминират кюрдите, достигнаха на 5 километра от сирийския град Минбадж, контролиран от групировката "Ислямска държава". Подкрепяният от Съединените щати съюз води офанзива срещу града от 31 май.

bnt avatar logo
от БНТ
06:55, 06.06.2016
Чете се за: 00:39 мин.
По света

Вчера съюзническите сили са загубили един от важните си командири, известен под името Абу Лайла. Обсаденият град Минбадж в провинция Халеб е стратегически, защото се намира на линията, която "Ислямска държава" използва за транспорт на хора, оръжия и пари от намиращата се на около 30 километра турска граница към Ракка, столицата на радикалната групировка. От събота насам този път е прекъснат поради обстрела на Сирийските демократични сили.

Тази операция е една от офанзивите, които водят в различни региони на Сирия и Ирак сили, подкрепяни както от Щатите, така и от Русия. Самолети на коалицията срещу "Ислямска държава" вече са нанесли 9 въздушни удара срещу позиции на групировката в района на Минбадж.

Междувременно неидентифициран военен самолет се разби близо до сирийския град Алепо в район, където ислямистки и бунтовнически бойци водят сражения със сирийската армия и подкрепяни от Иран сили. Сирийският център за наблюдение на правата на човека все още не потвърдил националността на пилота, нито причината за падането. Броят на мирните граждани, загинали при взаимния обстрел между бунтовниците и силите на правителството на Башар Асад в Алепо вече достигна 40.

Свали приложението BNТ News
google play badge
Свали приложението BNТ News
app store badge
Топ 24
Най-четени
Очакват се гръмотевични бури и градушки
Очакват се гръмотевични бури и градушки
360 мигранти спасени край бреговете на Италия
360 мигранти спасени край бреговете на Италия