НОВИНИ

Военен самолет транспортира 16-годишно момче за спешно лечение в Германия

Военен самолет "Спартан" транспортира по спешност в Германия дете с тежко онкологично заболяване. Полетът е извършен късно снощи по молба на Фонда за лечение на деца. Заради тежкото състояние на детето премиерът и министрите Каракачанов и Ананиев са организирали транспортирането за часове.

Альоша Шаламанов
от Альоша Шаламанов
10:23, 16.12.2017 (обновена)
Чете се за: 00:46 мин.
Още

16-годишното момче страда от левкимия. Извършена му е трансплантация на костен мозък, но за съжаление, неуспешна. То е лекувано в Клиниката по онкохематология на ИСУЛ. Преди няколко месеца българските лекари се консултирали със специалистите от водеща германска клиника и изготвили съвместен план за лечение.

д-р Мариета Райкова - директор на ЦФЛД: "Планът беше уточнен между двете клиники и се провеждаше в България, до момента, в който този план беше изчерпан и се реши да отиде и да продължи лечението в Германия."

Преди дни от германската клиника казали, че могат да приемат 16-годишното момче в края на тази седмица. Директорът на фонда за лечение на деца поискал детето да се транспортира със самолет на ВВС.

д-р Мариета Райкова - директор на ЦФЛД: Наложи се, защото в рамките на ден-два детето да бъде транспортирано, да бъде подготвено. Това беше възможно най-бързия начин да замине детето за Германия."

Детето е заминало с майка си. В самолета е пътувал и лекар от Центъра за спешна помощ в София. Германската клиника веднага е започнала терапия.

д-р Мариета Райкова - директор на ЦФЛД: "Заболяването е сериозно. Клиниката е водеща и се надявам детето да има добри шансове и всичко да завърши добре."

Лечението в Германия ще продължи дълго, защото детето трябва да влезе в ремисия и да претърпи още една трансплантация на костен мозък. Здравното министерство и касата ще осигурят финансирането. А престоят на майката се поема от Фонда за лечение на деца.

Свали приложението BNТ News
google play badge
Свали приложението BNТ News
app store badge
Топ 24
Най-четени
Румъния се прощава с бившия крал Михай Първи
Румъния се прощава с бившия крал Михай Първи
В Пловдив започва фестивалът Златен ритон
В Пловдив започва фестивалът "Златен ритон"