НОВИНИ

Военната офанзива край Мосул продължава. В Алепо започна "хуманитарната пауза"

Американското военно командване обяви, че ръководството на терористичната групировка "Ислямска държава" се изтегля от Мосул. Според Пентагона броят на джихадистите в града намалява с всеки изминал ден.

Теодора Гатева
от Теодора Гатева
11:31, 20.10.2016
Чете се за: 00:37 мин.
По света

Съюзническите сили обявиха още, че "Ислямска държава" провежда главно операции за печелене на време и вероятно ще отстъпва земя, за да се укрепи в урбанизираните райони на Мосул и да може да компенсира технологичното преимущество на коалицията. От Пентагона допълниха, че офанзивата в Мосул се развива по план. Обрачът около града се затяга.

Междувременно над пет хиляди бежанци от иракския град и региона са влезли в Сирия през последните дни и още около три хиляди чакат да преминат границата. Днес в Париж започва конференция, която трябва да очертае планове за политическото бъдеще на Мосул.

В сирийския град пък Алепо започна 8-часовата "хуманитарна пауза". Осигурени са 6 коридора, които цивилните граждани да използват, за да напуснат най-засегнатата част на града, както и за извозване на ранените. Неправителствени организации започнаха доставката на храна, медикаменти и материали от първа необходимост, и отново заявиха, че паузата е трябвало да бъде с продължителност поне 2 часа. Във вторник Русия прекрати въздушните атаки над Алепо по-рано от очакванията. Анализатори коментираха, че това вероятно се дължи на слуховете за нови санкции за Москва, заради кризата в Сирия.

Свали приложението BNТ News
google play badge
Свали приложението BNТ News
app store badge
Топ 24
Най-четени
Гледат мярката на турския шофьор, заловен с кокаин на ГКПП Калотина
Гледат мярката на турския шофьор, заловен с кокаин на ГКПП "Калотина"
Временни анкетни комисии в НС - за картела на горива и за мини Бобов дол
Временни анкетни комисии в НС - за картела на горива и за мини "Бобов дол"