НОВИНИ

Военни медици обсъдиха мерки срещу евентуални инфекции

Какви са възможностите на Военно-медицинска академия за справяне с евентуални огнища на остри инфекции у нас, причинени от все по-силния миграционен натиск. Това обсъдиха военните медици с депутати от 3 парламентарни комисии - по отбрана, здравеопазване и вътрешна сигурност.ПОЛИ На срещата дойде и военният министър Николай Ненчев,според който на ВМА, и сега , и в бъдеще се отрежда най - важната роля срещу биозаплахите.Репортаж на Зоя Велинова

Зоя Велинова
от Зоя Велинова
19:42, 18.02.2016
Чете се за: 00:51 мин.
У нас

За последните 3 месеца през ВМА са преминали 1400 бежанци, предимно със заболявания на дихателните пътища, диабет и травми. Но днешната среща трябваше да покаже каква е готовността на ВМА и колко бързо ще реагират военните медици, ако със мигрантите неволно или умишлено в страната влязат опасни инфекции като холера, тиф, ебола.

Оказа се, че има опасност и от вариола и малария, които уж са изчезнали през последните години. Какви са възможностите на военните лекари?

ген.-майор Николай Петров - началник на ВМА: "Ние сме достатъчно готови като капацитет и възможности, но не знаем какво ще е предизвикателството. Едно е да знаем за 100 или за 1000 пациенти става дума. Тази непредсказуемост не ни позволява да кажем, че сме готови на 100 %".
;

Проф. Петров обясни, че при евентуална биозаплаха добре изградена компютърна система ще прави мигновена връзка между МВР и институциите и веднага в акция ще влезе военномедицински отряд за бързо реагиране.

проф. Камен Плочев - началник на Клиника по инфекциозни болести към ВМА: "В рамките на 10-20 минути, най-много 1 час можем да тръгнем. Всеки си знае маршрута, с кого отива. Сандъците са в клиниката и 5 екипа веднага могат да тръгнат за огнището на зараза".

А на въпрос дали е достатъчен контролът при първичните медицински прегледи, като се има предвид, че в някои от пунктовете-филтри работят фелдшери, от ВМА отговориха, че не е необходимо на първа линия да работят високоспециализирани лекари, а по-скоро добри диагностици, които бързо да отделят заразените до идването на специализираните екипи.

Свали приложението BNТ News
google play badge
Свали приложението BNТ News
app store badge
Топ 24
Най-четени
Съдът остави Евстатиев в ареста
Съдът остави Евстатиев в ареста
Планирали атентат срещу АЕЦ в Белгия
Планирали атентат срещу АЕЦ в Белгия