НОВИНИ

Военноморските ни сили ще имат нови патрулни кораби

Военноморските ни сили ще се сдобият с два нови многоцелеви патрулни кораба. Те ще бъдат построени от варненската фирма “Делфин”. Това заяви министърът на отбраната Красимир Каракачанов, който присъства на отбелязването на 120-ата годишнина от създаването на Военоморска база Варна. Той съобщи още, че до края на месеца ще бъдат поканени и фирми за купуване на самолети за авиацията.

БНТ2-Варна
от БНТ2-Варна
17:30, 17.11.2017
Чете се за: 00:42 мин.
У нас

Първият от двата многоцелеви патрулни кораба трябва да бъде готов до края на 2020 г., а вторият – две години по-късно. За строителството им е избрана българска фирма. Военните кораби ще струват 820 млн. лв.

Красимир Каракачанов – министър на отбраната:
"Една оферта имаше точно и това беше на “Делфин” офертата. Тук разбира се става дума за кооперация с още 5 западни фирми. Системен администратор е “Талес” (Холандия). Но сега предстои изготвянето на договора."

Избраната българска фирма има капацитет за строителството на двата кораба, обясни командирът на Военноморските сили контраадмирал Митко Петев.

контраадмирал Митко Петев – командир на Военноморските сили:
"Това е една много добра оферта. Над 932 характеристики бяха оценени, като всички напълно удовлетворяват и 40% от тях значително надхвърлят техническите изисквания за изграждането на кораба."

Министър Красимир Каракачанов припомни още, че за отбраната догодина са предвидени 100 млн. лв. за заплати.

Красимир Каракачанов – министър на отбраната:
"От тези пари, които са отпуснати, се заделят 30 милиона за попълване на щата. Амбицията ни е през следващата година 1300 военнослужещи да бъдат наети и да започнат да служат."

Министър Каракачанов присъства на тържественото отбелязване на 120-тата годишнина от създаването на Военноморска база Варна и празника на Пункта за базиране Варна.

Свали приложението BNТ News
google play badge
Свали приложението BNТ News
app store badge
Топ 24
Най-четени
Трети ден воден ад край Атина
Трети ден воден ад край Атина
Мугабе се появи за първи път публично след ареста му
Мугабе се появи за първи път публично след ареста му