НОВИНИ

Военноморският музей почете дарителите си

544 нови експоната са влезли във фондовете на варненския Военноморски музей през миналата година. Днес те бяха представени в сборната изложба „Многото пътеки към морската история“, а дарителите получиха грамоти и благодарности от ръководството на музея.

БНТ2-Варна
от БНТ2-Варна Светлана Ганчева
18:16, 24.02.2017
Чете се за: 00:45 мин.
У нас

Всички нови постъпления през 2016-а година са дошли във Военноморския музей от частни дарители.

Мариана Кръстева, директор на Военноморски музей – Варна
„Това отношение, което те показват към музея, към морската история и въобще към историческата памет, има смисъл – за днешните и за бъдещите поколения.“

Не за първи път дарения направиха един от бившите командващи на флота - адмирал Христо Контров и колекционерът Христо Раев, от Видин пристигнаха вещи от изгорелия кораб „Георги Димитров“, медицинско оборудване от военния флот. Семейството на скулптура Павел Джеферов дари оригинала на бюста на капитан Георги Георгиев, а Никола Рачев – документи от края на 19 век, спасени от вторични суровини. Спомени и вещи на своя баща - един от командирите на дивизион „Подводници“, дари Васил Донев.

Васил Донев
„Историята е важно нещо особено когато мине доста време. А за българския, специално подводен, флот се знае сравнително малко. И сметнах, че и за по-млади наши колеги, а и заради паметта на ветераните, е редно да си спомнят за тая славна дейност, още повече, че е правено в едно много трудно време.“

Музеят има и нов външен експонат - лодката от корветата „Решителни“ е дарена от флота, а запазването ѝ през зимата е било възможно благодарение на друг дарител, чак от Перник. Изложбата с нови експонати е отворена до 20 април.

Свали приложението BNТ News
google play badge
Свали приложението BNТ News
app store badge
Топ 24
Най-четени
Украйна осъди указа на Кремъл за признаването на документите на украинци
Украйна осъди указа на Кремъл за признаването на документите на украинци
​В Бисер не приемат обвиненията срещу Ирена Узунова​
​В Бисер не приемат обвиненията срещу Ирена Узунова​