С дарения и доброволчески труд ремонтират "Дръзки"

Корабът музей ”Дръзки” във Варна от днес е затворен за посетители. Започва ремонт на стогодишния миноносец. Той ще се извърши с дарителски средства и с помощта на доброволци. “Дръзки” е част от експозицията на Военноморския музей във Варна, който днес отбелязва 134 години от своето създаване.

БНТ2-Варна
от БНТ2-Варна Петя Иванова,Илко Илиев
преди 2 години
Чете се за: 00:33 мин.
У нас

Историята на музея започва на днешната дата през далечната 1883 година. Тогава офицери от Дунавската флотилия в Русе подреждат музейна сбирка с експонати, свързани с морето и военния флот.

Марияна Кръстева - директор на Военноморския музей във Варна:
Вече има зачатък на музей с предложение това да се превърне в една музейна експозиция в помощ на създаването и съхраняването на традициите на военния флот, за обогатяването на знанията на целия личен флот, по същото време е създадена и библиотека.”

През 1923 година музеят е пренесен във Варна, открита е и първата публична експозиция. Най-ценният експонат в нея и до ден днешен остава миноносецът "Дръзки", поставен там през 1957 г. Днес започна основен ремонт, който беше дълго очакван.

Марияна Кръстева - директор на Военноморския музей във Варна:
”Ще се поднови изцяло покритието на всички метални части на корпуса, и другото е че той се извършва с дарения и труд безвъзмезден.”

Ремонтът на кораба музей “Дръзки” ще приключи в края на ноември.

Топ 24
Най-четени