НОВИНИ

Военноморското училище във Варна обучава студенти за справяне с хакерски атаки

Преподаватели във Висшето Военноморско училище във Варна се обучават за справяне със хакерски атаки. Повече вижте в прякото включване от Варна.

bnt avatar logo
от Петър Дойкински
09:07, 08.10.2019
Чете се за: 00:48 мин.
У нас

Славена и Теодор са сред първокурсниците, избрали специалност „Кибероперации".

Славена Костова, курсант във ВВМУ-Варна: Привличаме това, че самата специалност „Кибероперации" подготвя технически специалисти за осъществяване на защита на мрежовите системи и от всякакъв вид кибератаки.
Теодор Чорбаджийски,курсант във ВВМУ-Варна: Специалността ми харесва, тъй като... ни дава отлична начална военна подготовка. Също и техническа подготовка, която можем да приложим в бъдеще.

Бъдещите морски офицери се обучават в модерните лаборатории и кабинети, снабдени със софтуер, който в реално време може да противодейства на кибератаки в мрежата.

полк. доц. Юлиян Цонев, ръководител на катедра „Информационни технологии" във ВВМУ-Варна: Те изучават и хакерските инструменти, с които хакерите се опитват да нарушат целостта на едни информационни или други комуникационни системи и чак отгава имаме възможност да ги научим как се противодейства на тези атаки.

В най-старото техническо училище в България работят и по програма за обучение по нова военна специалност, наречена „Мехатроника".

флотилен адмирал проф. Боян Медникаров, началник на ВВМУ-Варна: В която ще се подготвят експерти, експлоатиращи системи с елементи на изкуствен интелект. И оттук отново ще има програма за нуждите на въоръжените сили и нейн граждански аналог.

С новите спеалности училището все повече се утвърждава, като военно-технологичния център на въоръжените сили на България.

Вижте репортажа от прякото включване в Сутрешния блок на БНТ.

Свали приложението BNТ News
google play badge
Свали приложението BNТ News
app store badge
Топ 24
Най-четени
Изборните книжа от вота в София отново ще се събират само в Арена Армеец
Изборните книжа от вота в София отново ще се събират само в "Арена Армеец"
Засегнатите от фалита на Астрал холидейз ще получат обратно парите си
Засегнатите от фалита на "Астрал холидейз" ще получат обратно парите си