НОВИНИ

Военнопрестъпници сред бежанците, Германия разследва 129 сигнала

По време на бежанската криза в Германия са игнорирани хиляди сигнали за военнопрестъпници сред търсещите убежище. От 2014 г. до днес Федералната криминална служба е сезирана за общо 5000 случая. Само по 129 от тях обаче са започнали разследвания. Разкритията излизат наяве в отговор на въпрос до германското вътрешно министерство от опозиционната либерална партия.

Мария Стоянова
от Мария Стоянова
20:18, 07.03.2019
Чете се за: 00:40 мин.
По света

Когато се вземат предвид детайлите, скандалът не изглежда чутовен.

Повече от седем години бушува гражданската война в Сирия. Ако има място на света, където човечността и принципите на Женевската конвенция и IV-та Хагска конвенция за сухоземната война, не важат - то това е Сирия.

Бежанците, които идват в Германия попълват въпросници, в които отговарят с "да" и "не". Сред тях има и такива като: "Бил ли сте свидетел на военни престъпления, къде и кога". Ако се отбележи утвърдително, отговорът се счита за сигнал, въпреки че не става въпрос за признание на вина. Наред с това, бежанците сами изобличават някой от спътниците си като военнопрестъпник, защото им прилича на някого. И това се счита за сигнал. Други, насочени към компетентните органи данни, са толкова общи, че рядко от тях могат да произтекат правни последствия. Прокуратурата във Федералната република заявява днес, че винаги когато е имало информация за проследимо престъпление, е провеждано разследване.

Министърът на вътрешните работи на Германия нареди проверка на сигналите и последствията от тях. Опозиционната либерална партия обаче обръща внимание на големите цифри - 5000 сигнала и само 129 разследвания - за да постави въпроса дали правителството през изминалите години е подхождало с необходимата сериозност.

Свали приложението BNТ News
google play badge
Свали приложението BNТ News
app store badge
Топ 24
Най-четени
Неяснотата около Брекзит се задълбочава
Неяснотата около Брекзит се задълбочава
Издирваните от Интерпол Ветко и Маринела Арабаджиеви бяха задържани в Барселона
Издирваните от Интерпол Ветко и Маринела Арабаджиеви бяха задържани в Барселона