НОВИНИ

ВОЛЯ напуска парламента

Партия "Воля" обяви днес, че напуска парламента. Ще успеят ли управляващите оттук нататък да събират кворум за провеждане на заседанията и какви са мотивите на ВОЛЯ - вижте подробности от прякото включване на Надежда Василева от НС.

Надежда Василева
от Надежда Василева
10:37, 14.03.2019 (обновена)
Чете се за: 01:23 мин.
У нас

НС от тук нататък ще работи на ръба на кворума. ГЕРБ и ОП имат общо 122-ма депутати, ако към тях в началото на заседанието се регистрират и двамата независими депутати, то тогава парламентът ще успее да събере 124 гласа - над необходимите 121, за да започне работа. Ако обаче има отсъстващи депутати, то събирането на кворум ще бъде под въпрос.

Днес от ВОЛЯ не дадоха обяснение защо напускат парламента. Веселин Марешки заяви, че мотивите ще бъдат обявени по-късно днес или в следващите дни. Така ВОЛЯ става втората политическа сила, която напуска НС след БСП, които не присъстват в парламента вече около месец. ДПС пък влизат в пленарната зала едва след като парламентът събере кворум, за да започне заседанието.

Ето какво каза днес Веселин Марешки:

Веселин Марешки, председател на ПГ на "Воля": Днес на съвещание на ръководството на партията и парламентарната група взехме решение също да напуснем парламента. За да няма фалшиви новини и спекулации, исках лично да ви го съобщя. Причините към момента не мога да споделя, защото продължават разговорите. Те не са лесни, повярвайте ни. Искам само да подчертая, че една от ключовите роли на "Воля" е да осветява лъжите и манипулациите.
;

Управляващите не смятат, че ще има проблем от тук нататък за работата на парламента. Те не смятат, че има парламентарна криза и не виждат да се стигне до предсрочни парламентарни избори.

Цветан Цветанов, председател на ПГ на ГЕРБ: Страната е стабилна, парламентът върши своята работа и смятам, че най-важното, което ни предстои е да направим, съответните си добри резултати на европейските избори и да се подготвим много по-сериозно за местните избори, защото смятам, че местната власт сега може да направи съответната равносметка, когато избират БСП да ги представляват в българския парламент, дали ходят на работа. По този начин ще си задават въпроса, тези евродепутати, избрани с листата на БСП, дали ще ходят на работа.
Валери Симеонов, съпредседател на "Обединени патриоти": Аз не мога да давам такива определения за парламентарна криза. На мен ми е много комфортно сега, когато ги няма БСП. Приемат се законите с едно добро темпо.
Какво означава парламентарна криза? Парламентът работи ли?
- Работи!
Добре ли работи?
- Добре работи!
;

Преди малко на пресконференция на "Позитано 20" БСП отново повториха, че ще се върнат в праламента, ако бъде изпълнено тяхното условие за гарантиране на честни и прозрачни избори.

По-рано днес НС гласува оставката на Славчо Велков от БСП. Той се оттегля от депутатското си място по здравословни причини. Остава обаче съветник на Корнелия Нинова.

Свали приложението BNТ News
google play badge
Свали приложението BNТ News
app store badge
Топ 24
Най-четени
Изгряващата звезда на демократите Бето ОРурк се кандидатира на президент на САЩ
Изгряващата звезда на демократите Бето О'Рурк се кандидатира на президент на САЩ
Вашингтон: В България съдебната система е неефективна, има корупция
Вашингтон: В България съдебната система е неефективна, има корупция