НОВИНИ

Вот на недоверие с предизвестен край

Надежда Василева
от Надежда Василева
15:13, 18.02.2016
Чете се за: 01:39 мин.
Истории
Вот на недоверие с предизвестен край

На 19 февруари парламентът гласува първия вот на недоверие към правителството на Бойко Борисов - за провала в сферата на здравеопазването. Вот, внесен с подписите на 69 депутати - от БСП, ДПС и двама независими - Велизар Енчев и Георги Кадиев. От самото начало парламентарната аритметика показваше, че тази атака няма да успее да свали кабинета. За да бъде успешен вотът, трябва да го подкрепят поне 121 депутати. Зад политиката на здравния министър Петър Москов обаче твърдо застават ГЕРБ, Реформаторският блок, Патриотичният фронт и АБВ, които имат общо 136 депутати. Ще го подкрепят и народни представители от Българския демократичен център. Срещу правителството ще гласуват БСП, ДПС и Атака, както и някои от депутатите, нечленуващи в парламентарни групи.

;

Какво постигна опозицията с този вот?

Дебатът в пленарната зала в сряда продължи близо 4 часа, но дебат по същество реално не се случи. Политическите нападки и обидни квалификации, които размениха управляващите и опозицията се оказаха в центъра на медийното внимание и изместиха малкото професионални аргументи за състоянието на здравния сектор. БСП и ДПС няколко пъти подчертаха, че Петър Москов се крепи на поста си не благодарение на експертния си потенциал да продължи реформите, а заради покровителството на премиера Бойко Борисов. Лидерът на ДСБ Радан Кънев, който защити Москов, се обърна към опозицията, че ако иска да го махне от поста, трябва да действа заедно с ГЕРБ - така, както според него е бил отстранен бившият правосъден министър Христо Иванов. ГЕРБ пък отговориха, че заради минаването на ДСБ в опозиция Москов е останал политически сирак и няма кой да го защитава в залата. Самият Москов каза в кулоарите, че няма проблем с подкрепата и не се чувства сирак.

БСП и ДПС атакуваха здравния министър с познатите мотиви за разделянето на пакетите, за пръстовите идентификатори, за здравната карта, която според тях ще доведе до хаос и объркване в системата, за скандала с ваксините. От ляво коментираха, че без промяна в политиката и без разбиране, че здравето не е стока, здравеопазването няма бъдеще. От ГЕРБ пък отговориха, че здравето наистина не е стока, но системата на здравеопазване има своите финансови параметри. Според управляващите, дебатите по националната здравна карта трябва да се фокусират не върху експлоатацията на страховете на хората, а върху преодоляването на разликата в достъпа до медицинските услуги. Здравният министър заяви, че не е чул смислени аргументи по време на дискусията и че е слушал същите тези на левицата от 95-та година насам.

;

"Пить надо меньше"

Безспорно дебатът по вота ще остане в медийните архиви с няколко фрази, една от които - произнесена от здравния министър. "Пить надо меньше" /трябва да се пие по-малко/ бяха думите, които разгневиха опозицията. След тях замалко не се стигна и до физически сблъсък, след като червеният депутат Таско Ерменков тръгна към трибуната, за да иска обяснение от Петър Москов. Така страстите в пленарната зала превърнаха вота по-скоро в политическо шоу, отколкото в сериозен дебат, който може да доведе до промяна в политиката в здравеопазването.

Свали приложението BNТ News
google play badge
Свали приложението BNТ News
app store badge
Топ 24
Най-четени
​Турските власти обвиниха сирийска кюрдска партия за взрива в Анкара
​Турските власти обвиниха сирийска кюрдска партия за взрива в Анкара
Арестуваха 75 бежанци в София
Арестуваха 75 бежанци в София