НОВИНИ

Вот на недоверие за австрийския канцлер Курц след скандала с корупция

Австрийският канцлер Себастиан Курц ще бъде изправен пред вот на недоверие в парламента след скандал, сложил край на коалицията му с крайнодясна партия, заяви председателят на долната камара на парламента.

bnt avatar logo
от БГНЕС
14:46, 21.05.2019
Чете се за: 00:35 мин.
По света
вот недоверие австрийския канцлер курц скандала корупция

"Парламентът ще проведе специално заседание в понеделник, 27 май", заяви Волфганг Соботка пред репортери, цитиран от АФП.

По-рано австрийската Партия на свободата (FPOe) в лицето на нейния лидер Кикъл заяви, че ще подкрепи вот на недоверие към канцлера Курц. Бившият министър на вътрешните работи Херберт Кикъл заяви, че ако се гласува вот на недоверие, FPOe ще оттегли подкрепата си за Курц.

Коалицията между Австрийската народна партия на Курц и FPOe се разпадна, след като в петък медиите показаха видеозапис, направен по време на среща през 2017 г. в Ибиса, Испания, в които вицеканцлерът Щрахе предлага правителствени договори в замяна на помощ за кампанията от фалшив руски поддръжник във вила на курортния остров.

На други кадри Щрахе изглежда намеква, че политическите дарения могат да избегнат правен контрол. По-късно политикът заяви, че жената е рускоговоряща латвийска гражданка, добавяйки, че целият разговор е капан.

Междувременно австрийският президент Александър Ван дер Белен призова за предсрочни парламентарни избори в началото на септември, за да се избегне криза.

Свали приложението BNТ News
google play badge
Свали приложението BNТ News
app store badge
Топ 24
Най-четени
Разпитаха Мирослав Найденов по делото срещу Прокопиев, Трайков и Дянков
Разпитаха Мирослав Найденов по делото срещу Прокопиев, Трайков и Дянков
Телефон, храни и лекарства откриха в килиите на Миню Стайков и Димитър Желязков
Телефон, храни и лекарства откриха в килиите на Миню Стайков и Димитър Желязков