НОВИНИ

Гласуват вота на недоверие в петък от 9.00 часа

Гласуването по искания от опозицията вот на недоверие към кабинета заради политиката в сектора "здравеопазване" ще е в петък от 9.00 часа. Това обяви от парламентарната трибуна председателят на Народното събрание Цецка Цачева след края на днешните дебати, продължили около пет часа.

Надежда Василева
от Надежда Василева
14:05, 17.02.2016
Чете се за: 02:08 мин.
У нас

Скандал в парламента по време на дебата по първия вот на недоверие към кабинета Борисов 2 - за политиката в сферата на здравеопазването. Здравният министър влезе в яростен сблъсък с опозицията. Според БСП и ДПС здравната карта ще създаде хаос и объркване в системата. Опозицията посочи сред мотивите за вота и разделянето на пакетите, пръстовите идентификатори и скандала с ваксините. Москов и депутати от управляващото мнозинство отхвърлиха аргументите за вота. На помощ в аргументацията депутати използваха консерви, пакетчета захар и карта с черепи.

Управляващите и опозицията размениха серия политически нападки и обидни квалификации, които изместиха споровете по същество. Левицата и ДПС започнаха атаката с познатите аргументи.

Жельо Бойчев - БСП - лява България: Вместо ефективна и разумна здравна реформа сегашния министър и мнозинството създадоха безпрецедентен хаос в българското здравеопазване.

Хасан Адемов - ДПС: В библейски стил аз съм пътят, истината и живота, вие налагате решения, които водят до подмяна на здравноосигурителния модел.

Страстите се нажежиха особено, когато в края на дебата здравният министър влезе в контраатака.

Петър Москов - министър на здравеопазването: Знаете ли колко са законодателните действия в сферата на здравеопазването по време на вашето управление? Зеро, нула, надо. Спокойно, всичко е наред, без пот и без изстъпления. Да помолим народните представители да се придържат към девиза на един от техните основатели Владимир Илич Ленин, който е казал "Пить надо меньше", защото иначе си мислят, че са в лозето на Никола Габровски, а не в българския парламент. Спокойно, спокойно.

Таско Ерменков: Какво значи това пить надо меньше?

Петър Москов - министър на здравеопазването: Аууу, нерви, озъбени физиономии, плюнка.

Преди това лидерът на ДСБ ядоса и опозицията, и ГЕРБ.

Радан Кънев - съпредседател на РБ: Уважаеми колеги от опозицията, добро утро. Много се радваме, че ви събудихме. Атаките срещу десни министри в това правителство, които и без друго са малко - изобщо не търсете подкрепа от нас.

Михаил Миков - председател на БСП - лява България: Уважаеми г-н Кънев, ти явно си сънувал в някой сън, че някой търси подкрепа от вас. Вие сте част от пагубната политика в здравеопазването на това правителство на Бойко Борисов.

Семир Абу Мелих - ГЕРБ: Този вот на недоверие е в резултат на вашите действия, защото вие излязохте в опозиция ДСБ, оставихте си министъра тука, той остана политически сирак, няма кой да го защитава заради вас.

ДПС заявиха, че Москов се крепи не заради неговия експертен потенциал да прави реформи.

Тунчер Кърджалиев - ДПС: Той е покровителстван от г-н Бойко Борисов и поради някакви дизайнерски проблеми на настоящата коалиция, затова е министър.

Към аргументите срещу политиката в здравната сфера от ляво добавиха и няколко консерви и пакетче захар.

Димитър Горов - БСП - лява България: Това нещо получих, давайки кръв в кръвна банка в една болница. И какво беше учудването ми, когато част от реквизита вътре са пакетчета ГЕРБ. Е това е вашата реформа.

От "Атака" пък размахаха карта с черепи.

Магдалена Ташева - "Атака": За 25-6 години имаме основание да нанесем нови черепи по картата на България - това са болниците, които закрихте само в първия си мандат.

ГЕРБ, реформаторите, АБВ и Патриотичният фронт са единни срещу вота.

Даниела Дариткова - ГЕРБ: Въпреки разнопосочните усилия на явната и недостатъчно осъзната опозиция, този вот на недоверие е логически и аритметически предрешен.

Георги Кючуков - АБВ: ПГ на АБВ няма да подкрепи вота на недоверие към правителството.

Валери Симеонов - съпредседател на ПФ: Още по-малко по отношение на здравеопазването, което смятаме, че е една от най-успешните в изминалата година на управление на това правителство.

От БДЦ заявиха, че са за стабилност и продължаване на реформите.

Красимира Ковачка - съпредседател на ПГ на БДЦ: Защото предсрочни избори означават загуба на социално време.

Гласуването на вота ще бъде в петък в 9 сутринта.

Свали приложението BNТ News
google play badge
Свали приложението BNТ News
app store badge
Топ 24
Най-четени
Връщат за доработка планa за природен парк Витоша
Връщат за доработка планa за природен парк "Витоша"
Премиерът нареди спиране на нови обществени поръчки за около 600 млн.лева
Премиерът нареди спиране на нови обществени поръчки за около 600 млн.лева