НОВИНИ

Връчиха Читалищните Оскари

За осма поредна година бяха връчени Читалищните Оскари. Платформата АГОРА награди читалища от цялата страна, които заедно с местните хора, са работили за промяна в своето населено място и в качеството на живот. След тайно гласуване гостите на церемонията определиха носителя на голямата награда.

Андреа Драганова
от Андреа Драганова
09:36, 02.04.2017
Чете се за: 00:41 мин.
У нас

Тази година за голямата награда на АГОРА се конкурираха местни общности от Патреш, София, Кюстендил и Никола Козлево. Солидарност, подпомагане на изкуството и изградените партньорства са ключови за дейността на тези читалища.

Емилия Лисичкова - председател на платформа "Агора":
Започнахме този конкурс през 2009 година, водени от убеждението - колко са важни читалищата за българските общности. Те са важни като местната културна организация и като мястото, където е душата на общността. Но ние считаме, че те са изключително важни за генериране на нови идеи.
проф. Веселин Янчев - историк:
През Възраждането читалищата са тези, които оформят облика на българското и на българщината. Те пренасят европейската култура на българска почва, развиват я, служат наистина за самоорганизация на населението и за неговото духовно издигане.Този конкурс и дейността на читалищата са едни от малкото добри случващи се неща в нашата страна в последните години, заслужаващи много повече внимание и много по-голяма подкрепа от всички.

Големият победител сред отличените пет финалисти е НЧ "Пробуда" Никола Козлево, за "Водното богатство на земите между Лудогорието и Добруджа". За пети път Министерството на културата връчи грамота за развитие на читалищното дело. Тя отиде при НЧ "Светлина", с. Кривини. Специална награда получи и НЧ "Съзнание", с. Долни Вадин.

Свали приложението BNТ News
google play badge
Свали приложението BNТ News
app store badge
Топ 24
Най-четени
Откриват велосезона в Пловдив
Откриват велосезона в Пловдив
Научен експеримент изтръгна основните ноти на мистериите на траките
Научен експеримент изтръгна основните ноти на мистериите на траките