Тази вечер за първи път бяха отличени лекари и директори на болници с принос за донорството и трансплантацията през 2019 г. Признания получиха и 9 семейства, които въпреки загубата на близките си, са решили да дарят шанс за по-добър живот на чакащи за трансплантация.

72-годишният баща на Магдалена получава мозъчен кръвоизлив. Въпреки усилията на лекарите губи битката за живот и изпада в мозъчна смърт. Лекарите обясняват на Магдалена, че баща й може да дари живот на нуждаещ се от трансплантация.

Магдалена Кушлева: С моя брат веднага само им казахме,че искаме да се приберем вкъщи да кажем на майка ни. Майка също даде съгласие. Подписахме декларация и баща ми стана донор.

Благородното решение на семейството дава шанс за живот на 58-годишен мъж, който чакал за трансплантация на черен дроб.

Магдалена Кушлева: Един човешки живот спасихме. Баща ми е жив една звездичка, една частичка, но грее. Той е жив. Мисълта, че някъде има нещо от него - това ни подкрепя.

Магдалена и още 8 семейства, които са дарили органите на близките си, получиха признание за принос към донорството. Отличени бяха и лекари. Сред тях е Сибила Маринова, която разговаря с Магдалена след загубата на баща й.

Д-р Сибила Маринова - координатор по донорство, МБАЛ - Велико Търново: Какво решение ще вземат е въпрос на вътрешно убеждение. Но всички те са добри хора. Много е лесно когато имаш добър човек на среща си, защото добрият човек иска да помогне в последния миг.
Кирил Ананиев - министър на здравеопазването: Искам да се обърна и да благодаря и на близките и на родителите на донорите, защото това е едно много тежко решение в един много труден момент.

Министър Ананиев обеща, че отличията за семействата и лекарите с принос за донорството и трансплантация ще се превърнат в традиция.

Да! За живот!: Какви са проблемите пред донорството

Да! За живот!: Какви са проблемите пред донорството

В ход е националната кампания за насърчаване на донорството - Да! За живот! Ако в началото на кампанията информирахме, че намаляват българите, които с...

Вижте повече за кампанията Да! За живот!