Вредни ли са сушените плодове?

В празничните дни сушените плодове традиционно са част от трапезата ни .Те са и едни едни от най-търсените храни по пазарите. Крият ли обаче някакви рискове и вредни ли са за нашия организъм, вижте във видеото

от Цанка Николова
преди 4 години
Чете се за: 00:42 мин.
Животът

Сушенето е метод, който се използва за консервиране и запазване на пресните плодове през зимата за по-дълго време. Така в максимална степен се запазва богатството от ценните хранителни вещества. Едно от най-важните изисквания е те да бъдат съхранявани на сухо място, защитено от пряка слънчева светлина.

- Строго е забранено използването на синтетеични оцветители при сушените плодове, - подчертава инж. Атанас Дробенов от БАБХ. - Допуснато е използването на консерванти. Това са добавки от рода на съединения на сорбиновата киселина, сулфити, които се използват с цел тяхното запазване и удължавне срока на трайност, в определени количества, разбира се. Най-правилно е обаче сушенето да е извършено до такава степен да не е прекрачена границата на изсушването на самите плодове, за да се запази техния естествен вид.

На пазара има и сушени плодове, които изглеждат по-лъскави от останалите. По този начин те са по-примамливи и привлекателни. Специалистите обаче съветват да избягваме да купуваме такива плодове.

Класическият начин на сушене е на слънце, но в съвременната хранителна индустрия се срещат и нови начини чрез използване на специални съоръжения.

Чрез изпаряване на водното съдържание в плодовете се спира развитието на микроорганизмите, които предизвикват гниене и развалата им и за това те се запазват за дълго време. Специалистите успокояват, че така изсушените плодове не крият никакви рискове за нашето здраве.

Топ 24
Най-четени