НОВИНИ

Времето пред екрана на телефона не е толкова опасно?

Времето, прекарано от децата пред екрана на телефона или таблета, не е толкова опасно, колкото се смяташе. Това сочи последното проучване на британския Кралски колеж по педиатрия и детското здраве. Няма твърди доказателства, че тази дейност уврежда здравето, смятат учените.

Теодора Гатева
от Теодора Гатева
09:40, 05.01.2019
Чете се за: 00:52 мин.
По света

Не се безпокойте толкова, че децата ви използват телефони и таблети - това е изводът на водещи британски педиатри. Според тях смарт устройствата не са "токсични", както се възприемаше употребата им. Важно е времето с тях да не измества ученето, спортните занимания и разговорите със семейството.

От Кралския колеж по педиатрия и детското здраве, дори препоръчват децата да не бъдат ограничавани, но поне час преди лягане да оставят устройства. Мнението на водещите педиатри е, че телефоните и таблетите са един прекрасен начин да опознаваш света.

Трябва да намерим начин да балансираме между ползите и вредите, допълват те. Екраните са част от модерния живот, това не подлежи на коментар. Разбира се, ако забелязвате, че децата, особено ненавършилите 18 години, имат някакви проблеми, свързани с прекомерната употреба на умните устройства, е редно да реагират, смятат лекарите.

От колежа съветват родителите да наблюдават малките деца, дори когато са с таблет и телефон, за да знаят какво гледат и от какво се вълнуват. С напредването на възрастта автономията на използване би трябвало да става все по-голяма, но това трябва да се случва постепенно и отново с помощта на възрастен. На базата на лекарските заключения е изработено ръководство, чийто основен извод е, че родителите се тревожат твърде много за времето пред екраните.

Ето и част от препоръките: без телефон и таблет на масата за хранене, родителите да ограничават използването на телефони пред децата си и да помнят, че децата имат нужда от общуване "лице в лице", екранът не може да го замести. Въпреки това повечето родители смятат, че децата им прекарват твърде много време с телефоните си и често се стига до налагането на забрани и ограничения.

Свали приложението BNТ News
google play badge
Свали приложението BNТ News
app store badge
Топ 24
Най-четени
Какво да направим с коледните елхи?
Какво да направим с коледните елхи?
 Магнетичната Матера - от нищетата до блясъка на културна столица
Магнетичната Матера - от нищетата до блясъка на културна столица