НОВИНИ

Върха на Адриатическата харта се събира в Подгорица

Македонският премиер Зоран Заев участва днес в международна среща в Подгорица, на която присъства и американският вицепрезидент Майкъл Пенс. В срещата на върха на Адриатическата харта участват осем страни.

върха адриатическата харта събира подгорица
bnt avatar logo
от БНТ
11:58, 02.08.2017 (обновена)
Чете се за: 00:44 мин.
По света

Македония, която тази година е председател на Адриатическата харта, заедно с Черна гора ще бъде домакин на срещата.
Официалната част на срещата ще започне в 13 часа местно време /14 часа българско/ с обръщения на македонския премиер Зоран Заев и черногорския му колега Душко Маркович като съпредседатели, и на Майкъл Пенс като гост.

В срещата ще участват и премиерът на Албания Еди Рама, хърватският премиер Андрей Пленкович, босненският премиер Денис Звиздич, а страните наблюдателки ще бъдат представени от сръбския премиер Ана Бърнабич, косовския президент Хашим Тачи и словенския премиер Миро Церар.

След откриването ръководителите на делегации ще имат двустранни срещи с Майкъл Пенс, а в 14,30 часа ще започне работната сесия на срещата, на която ще бъдат обсъдени темите "Интеграционните процеси в региона" и "Ролята и приносът на Адриатическата харта за регионалната и глобалната сигурност".

Адриатическата харта бе основана през 2003 г. под покровителството на САЩ с цел да координира дейностите в подкрепа на страните кандидатки за членство в НАТО. Първоначално в нея членуваха Албания, Македония и Хърватия, през 2008 г. към тях се присъединиха Черна гора и Босна и Херцеговина, а Сърбия и Словения приеха статут на наблюдатели. От 2012 г. статут на наблюдател получи и Косово.
Албания и Хърватия станаха членки на НАТО през 2009 г., а Черна гора - тази година.

Свали приложението BNТ News
google play badge
Свали приложението BNТ News
app store badge
Топ 24
Най-четени
За първи път честваме заедно с Македония Илинденско-Преображенското въстание
За първи път честваме заедно с Македония Илинденско-Преображенското въстание
Трусът във Вранча не е усетен у нас
Трусът във Вранча не е усетен у нас