НОВИНИ

Върховният съд на Великобритания: Спряната работата на парламента е незаконна

Хаосът във Великобритания се задълбочава - британският върховен съд реши, че премиерът Борис Джонсън незаконно е спрял работата на парламента. Мнението на Темида е, че не е трябвало нито да бъде прекратявана дейността в Камарата на общините, нито да бъде подвеждана Кралицата, която трябва да одобрява подобни ходове. Как реагира Борис Джонсън на поредния удар, който понесе и какво е мнението на политическите му опоненти - коментар на кореспондента на БНР Веселин Паунов.

bnt avatar logo
от Веселин Паунов, корес. на БНР
18:15, 24.09.2019
Чете се за: 01:04 мин.
По света

Безпрецедентно, историческо, разтърсващо, конституционен и политически динамит - това са само част от определенията за решението на Върховния съд, че премиерът е нарушил закона с разпускането на парламента. Посланието на съда е ясно - законът е над всички, дори над премиера. Това, че съдът постанови, че действията на Борис Джонсън са „недействителни и без последици", означава, че разпускането е отменено и депутатите могат да се върнат незабавно в парламента, за което веднага се погрижи председателят на Камарата на общините Джон Бъркоу.

Джон Бъркоу, председател на Камарата на общините: Предвид незаконното разпускане, съм издал нареждане спешно да бъде подновена работата на парламента. И по-конкретно - това трябва да стане утре в 11:30 ч.

Самият премиер, който е в Ню Йорк, остана видимо невпечатлен от съдебното решение:

Борис Джонсън, премиер на Великобритания: Не съм съгласен с решението на съда, но ще го уважа. Добре - парламентът ще се събере и ще поднови дебатите за Брекзит. Честно казано, не мисля, че разпускането на парламента беше проблем. Важното сега е да видим дали ще се отложи годишната реч на Кралицата и най-вече - важно е да сме готови да напуснем ЕС на 31 октомври.

Опозицията обаче вече иска оставката на Борис Джонсън. Лидерът на лейбъристите Джеръми Корбин е само един от мнозината, които смятат, че Борис Джонсън не е годен да управлява:

Джереми Корбин, лидер на Лейбъристите: Съдът реши - премиерът е превишил правомощията си. Действията му потъпкаха демокрацията и са изключително голяма злоупотреба с власт. Призовавам Борис Джонсън да поеме отговорност за действията си, да свика извънредни избори и да запише името си в историята, като най-кратко управлявалия премиер.

Какво може да последва? Ако Борис Джонсън не постигне сделка за Брекзит, която да бъде одобрена от парламента до 19 октомври, премиерът трябва да поиска отлагане на Брекзит, което той изключва. Ако се стигне до отлагане обаче вероятността за извънредни избори през ноември е реална, ако междувременно не се стигне до някакво друго сътресение, като гласуване вот на недоверие в премиера, например.

Свали приложението BNТ News
google play badge
Свали приложението BNТ News
app store badge
Топ 24
Най-четени
Словения взе скалпа и на еврошампиона Русия
Словения взе скалпа и на еврошампиона Русия
Хотели в Слънчев бряг може да фалират заради банкрута на Томас Кук
Хотели в Слънчев бряг може да фалират заради банкрута на "Томас Кук"