НОВИНИ

Върнаха либийския танкер в пристанище Бургас

Заради опасност от екокатастрофа либийският танкер „Бадр", който от средата на декември вече плава с името „Бдин" и е под панамски флаг, тази сутрин беше върнат в бургаското пристанище. След неуспешен опит да стигне до турското пристанище Тузла за ремонт, танкерът прекара 15 дни в открито море на 22 мили срещу Созопол.

bnt avatar logo
от Веселин Григоров
20:13, 15.01.2019
Чете се за: 00:47 мин.
У нас

От „Морска администрация“ поясниха, че корабът е бил с неизрядни документи, а когато на 21 декември е отплавал от Бургас, е имал разрешение единствено за курс до турското пристанище Тузла, където да му бъде направен ремонт. След като повече от 15 дни е бил в открито море, танкерът е върнат в пристанище Бургас, заради опасност от евентуално замърсяване на нашите териториални води .

кап. Живко Петров, директор на ИА „Морска администрация“: След като не е сертифициран и не са му проверени системите, следва да се очаква, че може да предизвика замърсяване. Това даде основание аз да приложа своите пълномощия и да издам разпореждания до корабособствениците и до кораба да бъде върнат обратно на котвена стоянка.
;

Директорът на „Гранична полиция“ отхвърли медийните публикации за упражнено насилие при смяната на екипажа. Вътрешната проверка е установила, че служителите на Гранична полиция не са превишили правомощията си, вкарвайки във владение новия корабособственик.

Светлан Кичиков подчерта, че старият екипаж е напуснал кораба доброволно и, че не са употребявани сила и помощни средства от служителите на МВР.

главен комисар Светлан Кичиковя директор на "Гранична полиция": Гарантирам, че всички процедури по смяната на екипажа, както са съгласно инструкциите за извършване на гранични проверки на ГКПП е спазена, всички документи, необходими за извършването на тази дейност, са били депозирани от корабния агент на 21-и.

По случая преди седмица Бургаската окръжна прокуратура образува досъдебно производство и започна разследване на всички факти и обстоятелства около смяната на собствеността, екипажа и флага на танкера.

Свали приложението BNТ News
google play badge
Свали приложението BNТ News
app store badge
Топ 24
Най-четени
Финално броене преди вота за Брекзит в Британския парламент
Финално броене преди вота за Брекзит в Британския парламент
2,7% инфлация отчетоха за 2018 г.
2,7% инфлация отчетоха за 2018 г.