COVID-19 COVID-19 Следи тук
назад

Връщаме 54 контейнера с боклук на Италия

Връщаме на Италия още 54 контейнера с незаконен боклук. Корабът, на който бяха натоварени, отплава преди час от пристанище "Варна-Запад".

от Марияна Малева
20:13, 16.02.2020
Чете се за: 00:45 мин.
У нас

Контейнерите ще бъдат реекспортирани за сметка на фирмата изпращач на боклука към България - "Дентиче пантелеоне".

На борда на кораба днес бяха качени 54 контейнера с отпадъци от общо 127-те задържани. Корабът, на който бяха натоварени, плава под панамски флаг. 28 контейнера вече бяха върнати в Италия в началото на месеца с разрешение на Районната прокуратура във Варна. Други 20 имат разрешение за реекспорт, но се чака друг кораб, на който да бъдат натоварени. Все още няма официална информация кой ще е той. Контейнери за реекспорт има и на пристанището в Бургас, които също предстои да заминат за страната, която ги е изпратила.

Контейнерите пристигнаха у нас между 9 октомври и 25 ноември миналата година, а изпращач е фирмата "Дентиче пантелеоне". След като получателят им у нас - дружеството "Блацион", не ги потърси след изтичане на 90-дневния срок за временно съхранение, се стигна до отваряне на контейнерите, които би трябвало да съдържат пластмаса и каучук. Оказа се обаче, че вътре има текстил, стъкло и дърво и други материали, които трябва да бъдат класифицирани като смес от отпадъци.

Занапред вносът по море на всички РДФ-отпадъци ще се извършва единствено и само през митнически пункт Пристанище "Варна-Запад", категорични са от Министерството на околната среда и водите.

Утре екоминистърът заминава за Северна Македония, където ще провери документите на регистрираната там фирма "Блацион".

Свали приложението BNТ News
Свали приложението BNТ News
Топ 24
Най-четени
Втора нощ на протести в Минеаполис заради убийството на чернокож
Втора нощ на протести в Минеаполис заради убийството на чернокож
Слънце в началото на седмицата
Слънце в началото на седмицата