НОВИНИ

Връщаме часовниците с един час в 4.00 часа

Връщането към астрономическото часово време ще се извърши в 4.00 часа на 30 октомври, съобщиха от ГД "Национален център по метрология" към Българския институт по метрология. Тогава стрелките на часовниците трябва да бъдат върнати един час назад.

връщаме часовниците един час 400 часа
bnt avatar logo
от БНТ
09:03, 29.10.2016 (обновена)
Чете се за: 00:39 мин.
У нас

Всяка последна неделя на месец октомври стрелките на часовника се преместват с един час назад за преминаване към зимното часово време. Връщането на часовниците с един час е в изпълнение на Постановление от 13 март 1997 г. на Министерския съвет, с което се решава всяка година в нощта срещу последната неделя на октомври, лятното часово време да премине в зимно.

Лятното отброяване на времето се прави с цел да се намали консумацията на електрическа енергия, като се използва максимално по-светлата част на денонощието.

Със зимното часово време се възстановява традиционното отбелязване на времето, характерно за всяка часова зона. То ще продължи до последната седмица на месец март 2017 г.

Адаптацията към зимното часово време настъпва по-рано, с намаляването на деня и ранното стъмване. Зимното часово време "измества" ранното притъмняване, така че да не се налага да се прибираме по тъмно още в 5 след обяд.

Предимството на зимното часово време е по-късното ставане от сън. Като цяло обаче, приспособимостта към есенно-зимния сезон изисква повече ресурси спрямо промените през пролетта. По-кратък ден, по-нисък тонус, сезонни депресии, отключвани от липсата на светлина, съпътстват приспособяването към зимния сезон.

Свали приложението BNТ News
google play badge
Свали приложението BNТ News
app store badge
Топ 24
Най-четени
Увеличават се туристите в зимните ни курорти за Нова Година
Увеличават се туристите в зимните ни курорти за Нова Година
Споразумението ЕС-Канада ще бъде подписано на 30 октомври
Споразумението ЕС-Канада ще бъде подписано на 30 октомври