НОВИНИ

Кметът на с.Търън: Опасно е свлачището на пътя Смолян - Мадан

Все още има тонове скална маса, които не се разчистват, защото свлачището е активно, според специалисти. То обхваща голям периметър от около 20 дка. Участъкът от пътя Смолян - Мадан в района на село Тикале остава затворен и опасността от свличането на скална маса.

bnt avatar logo
от Величка Петкова
07:04, 13.03.2018
Чете се за: 00:47 мин.
У нас
Явор Говедаров, кмет на с.Търън: Много е опасно свлачището. Ширината от ден на ден расте. Сега са над 1 метър, дълбочината е около 3,5 метра. Всички геолози казват, че самият камък и пясък по рода си , се движи постоянно, активно е. Вероятно е днес да има малко по-голяма движение. Предупредихме населението, че свлачището е много опасно. Опасно е преминаването. Всеки на своя отговорност трябва да поеме този риск. Кметът на Общината направи много в тази посока. Нарушено е и медицинското обслужване и Спешна помощ.

Обходният път е през Рудозем, удължава се с около 20,30 км. В момента се работи за алтернативен път, който ще стане в рамките на 10 дни. Товарният поток ще преминава през Рудозем - Смилян.

Явор Говедаров, кмет на с.Търън: Опасяваме се, че това свлачище, ако продължава и не се вземат спешни мерки, може да затрупа река Черна и да се получат наводнения. Тези наводнения могат да наводнят пречиствателната станция, Влахово и Устово дори. Всички мостове и жилища около реката също могат да бъдат наводнени. Над 4000 души в този район страдат. Тези, които остават вкъщи се притесняват за младите,които пътуват.

Според Говедаров има опасения за скъсване на водопровода,който храни 11 населени места. Той допълни, че няма прекъсване на училищния процес в с.Търън.

Все още не е ясно кога ще започне разчистването. Очаква се днес да пристигнат още геолози,които да направят проучвания.

Свали приложението BNТ News
google play badge
Свали приложението BNТ News
app store badge
Топ 24
Най-четени
Рекс Тилърсън: Вашингтон има пълно доверие на британското разследване за Скрипал
Рекс Тилърсън: Вашингтон има пълно доверие на британското разследване за Скрипал
Откриват днес ​Национални дни на кариерата - добра кариера, добър живот
Откриват днес ​"Национални дни на кариерата - добра кариера, добър живот"