НОВИНИ

Все още никой не е поел отговорност за атентата на летище "Ататюрк"

Все още никой не е поел отговорност за кървавото нападение на международното летище Ататюрк, което отне живота на най-малко 41 души. Продължава да расте броя на ранените - те вече са около 240. Повечето от жертвите са турски граждани, но сред загиналите и чужденци. Вече е потвърдена смъртта на украинец и на иранец. Според турския премиер Бинали Йълдъръм следите водят към така наречената Ислямска държава.

Тоня Димитрова
от Тоня Димитрова
15:23, 29.06.2016 (извънредно)
Чете се за: 01:08 мин.
По света

Най-малко 37 от загиналите са идентифицирани, сред тях има 6-ма чужденци - граждани на Украйна, палестинец, иранец. Сред пострадалите има и саудитски граждани, руснаци и палестинци.

Международното летище в Истанбул днес бавно се връща към нормалния си ритъм. Полетите са възобновени, а хората, които снощи бяха блокирани на пистите и в залите на терминала днес продължават към своята крайна дестинация. Служители на летището са се събрали пред входовете и обсъждат случилото се снощи, с мрачни физиономии и с една единствена мисъл - можех да бъда аз.

В хода на разследването стана ясно, че от тримата атентатори двама са се самовзривили вътре в сградата на терминала, а третият на паркинга в близост. Всички те са предизвикали експлозиите с детонация на самоубийствени жилетки. Пристигнали са до Ататюрк с такси. Все още няма данни за тяхната самоличност, но според турските власти има голяма вероятност те да са чужди граждани.

Летище Ататюрк е на 11-място в световната класация за най-натоварени летища в света и на трето в Европа след Хийтроу и Шарл де гол. 61 милиона души са преминали оттук през миналата година. Терминалът отдавна е считан за вероятна мишена на терористична групировка. Остава без отговор въпросът как тримата атентатори са успели да преминат изключително строгите мерки за сигурност.

Все още няма отговор и кой е извършителят. Нито една терористична организация не е поела отговорност. Но според турските власти и според експерти - нападението носи белезите на Ислямска държава именно заради избраната мишена и избрания метод и заради сложната координация, използването едновременно и на оръжия и на експлозиви. Би било голяма изненада, ако атаката е дело на терористичната организация ПКК, която се цели предимно срещу военни и обекти от национална сигурност.

Турция вече една година е във водовъртежа на терористичните нападения, част от тях извършени от Ислямска държава, за други отговорност поеха кюрдските сепаратисти. Днешното нападение вече е сравнявано с най-кървавата атака от последната година - тази, която беше извършена на 10 октомври на централната гара в Анкара и когато загинаха 102-ма души.

Свали приложението BNТ News
google play badge
Свали приложението BNТ News
app store badge
Топ 24
Най-четени
Европейският съвет се събра без представител на Великобритания
Европейският съвет се събра без представител на Великобритания
Русия вдига ограниченията за пътуванията на руски туристи до Турция
Русия вдига ограниченията за пътуванията на руски туристи до Турция