НОВИНИ

Експерти призоваха да се намали политизирането на енергетиката

Да се намали политизирането на енергетиката, призоваха експерти от Русия, Сърбия и Турция на дискусия в София за развитето на газовите проекти на Балканите. По време форума от "Булгартрансгаз" съобщиха, че при дълбоководното сондиране на Черно море в блок "Хан Аспарух" край Бургас все още няма разкрития на нефт и газ.

Николай Минков
от Николай Минков
17:07, 17.04.2019
Чете се за: 01:04 мин.
По света

България има по-малко от година за да изгради 484 километра ново газово трасе от Провадия до Зайчар.

По време на форума стана ясно, че все още няма разкритие на нефт и газ при дълбоководните сондирания на Черно море, които започнаха на 1 април.

Основното предизвикателство пред страната ни е до края на годината да изгради българското трасе на Турски поток, за да може в началото на 2020 г. да подава минимум 3 млрд. кубически метра синьо гориво на Сърбия, а в края на 2020 те трябва да нараснат до 6 млрд.

Димитър Щерев, "Булгартрансгаз": След като построим този нов участък от 484 км. Ние по този начин си връщаме транзита, който ни беше отнет. България трябва да си възвърне и да увеличи, колкото се може повече, своята транзитна сила и да добави към не още потенциал, ако други потоци се оформят, било то от Турция, било от друга част на Европа.

Волкан Йоздемир от Институт за енергийни пазари -Турция акцентира върху геостратегическата роля на газпровода.

Волкан Йоздемир, Институт за енергийни пазари -Турция: "Турски поток е важен от геополитическа гледна точка. Неговата реализация ще премахне рисковете за газовите доставки през Украйна. Преминаването му през България е добра възможност за вашата страна, особено след като под натиска на Брюксел бе спрян Южен поток. Газопровода е също толкова нужен и на Сърбия, а и Унгария.
Алекесй Гривач, Фонд за национална енергийна сигурност на Русия: Основният проблем на европейските и на балканския газов пазар е политизирането. Той води до излишно повишаване цената на доставките, транзита и за крайните потребители. Руският газ е възможност за Европа да разнообрази енергийните доставки, традиционно осигурявани от Близкия Изток".

Новият газопровод обаче е важени и за Сърбия и за Унгария.

Алекесй Гривач, Фонд за национална енергийна сигурност на Русия: Основният проблем на европейските и на балканския газов пазар е политизирането. Руският газ е възможност за Европа да разнообрази енергийните доставки, смята той.
Свали приложението BNТ News
google play badge
Свали приложението BNТ News
app store badge
Топ 24
Най-четени
Александър Манолев подаде оставка като заместник-министър на икономиката
Александър Манолев подаде оставка като заместник-министър на икономиката
ДРУГИТЕ новини: 100 пъти Черното пиле
ДРУГИТЕ новини: 100 пъти "Черното пиле"