НОВИНИ

Младен Маринов: Работи се по всички версии за пожара в "Пирогов"

Двама души загинаха, а повече от 30 пациенти бяха евакуирани заради пожар в столичната болница "Пирогов". Инцидентът е станал минути след 3.30 часа тази сутрин. По първоначална информация - огънят е тръгнал от системата за подаване на кислород във Втора вътрешна клиника на лечебното заведение, като все още се изясняват причините за избухването му.Вътрешният министър Младенов Маринов каза пред БНТ, че работят по всички версии за пожара в "Пирогов". Изключени са само злонамерени действия. Не потвърди дали е възможно причината да е запалена цигара.Вижте повече от прякото включване на Йоана Миланова

bnt avatar logo
от екип на БНТ
12:02, 27.11.2019
Чете се за: 01:51 мин.
У нас

Огънят във Втора вътрешна клиника на "Пирогов" избухва минути след 3.30 тази сутрин. Сигналът към пожарната е получен около 3.45. В рамките на няколко минути 12 пожарни коли и десетки служители са на мястото на инцидента. В 4:25 огънят е локализиран и потушен. Основната версия за причина на пожара е възпламеняване на системата за кислород в отделението.

Проф. Николай Габровски, и.д. на УМБАЛ "Пирогов": Нова е, реновирани са щрангове за кислородоподаване, те няма как да са стари, те постоянно се контролират.
Младен Маринов, министър на вътрешните работи: Знаете тук се предполага за работа с апаратура с повишено налягане на кислород, така че започваме да работим по тази версия. В следствие на взрива има паднала стена, затова е трудно все още следователите да влязат в помещението и да си свършват работата.

В евакуацията на 32-мата пациенти, част от които са били неподвижни и в тежко състояние, се включват лекари, пожарникари и санитари от други отделения.

Проф. Николай Габровски, и.д. на УМБАЛ "Пирогов": На мястото на възникване на инцидента е имало двама пациенти, които за съжаление са жертвите. Единият от тях със сигурност е имал нужда от високи количества кислород поради увреждане, тежко увреждане на белия дроб. Това е било основното му заболяване, поради което на него му е подавано допълнително количество кислород.

В следствие на пожара и обгазяването пострадалите са 15.

Кирил Ананиев, министър на здравеопазването: Те са локализирани в други отделения, няма никаква опасност за живота им. Взети са всички мерки. Няма опасност за живота им от гледна точка на пожара разбира се.
;

В първите часове след пожара, близки на настанените в отделението, се оплакаха от липса на информация за състоянието им.

Чакаме информация за нашите близки, които са вътре, но не дават никаква информация.

По-късно от ръководството на болницата обявиха, че откриват гореща телефонна линия, на която всеки може да получи информация за състоянието на пациентите, настанени във Втора вътрешна клиника. Инцидентът беше и тема на днешното заседание на Министерски съвет, където здравният министър Кирил Ананиев и министърът на вътрешните работи Младен Маринов докладваха за случилото се.

Кирил Ананиев, министър на здравеопазването: Ако не е била адекватната реакция на персонала и на тези служби, за които казах, можеше да бъде много по-голяма белята.
;
Бойко Борисов, министър-председател: Едно голямо благодаря и на службите и на персонала и на службите и на всички. Разследването тече. Дано не се окаже, че са пушили. Кислородните апарати, те работят нормално. Не са никак стари. Причината не е в тях. Това е моето мнение.

Към момента е напълно възстановена дейността на "Пирогов", а работата с пациентите се извършва нормално.

;

Преди минути приключи брифингът, на който представители на ръководството на "Пирогов" и МВР дадоха последни подробности около разследването. Все още с категоричност не може да се говори за основна версия. Това, което се говори, че пламъците са тръгнали от взрив на кислородна бутилка или система, все още не може да се потвърди със сигурност. Нещо повече, според основните версии не е това причината, тъй като кислородните бутилки и системи са били подложени на ежедневен контрол.

Появиха се слухове, че има вероятност пламъците да са тръгнали от цигара на пациент. Това за сега остават само слухове, тъй като в полицията и болницата нямат такава информация.

Няма сериозно пострадали пациенти. Всички пациенти, настанени в отделението са разпределени по други стаи. Няма и опасност за самата сграда. Стената, за която се заговори, че е срутена, според ръководството на МВР, е само напукана.

Свали приложението BNТ News
google play badge
Свали приложението BNТ News
app store badge
Топ 24
Най-четени
Протест на КТ Подкрепа против предложението за болничните
Протест на КТ "Подкрепа" против предложението за болничните
60-годишна жена пострада при катастрофа в Пловдив
60-годишна жена пострада при катастрофа в Пловдив