Все повече българи избират патриотичния туризъм

Кои са предпочитаните места за туризъм около националния празник - 3 март? Оказва се, че все повече българи избират патриотичния туризъм - походи по местата, свързани с Освобождението на България.

от Десислава Петкова
преди 2 години
Чете се за: 00:49 мин.
У нас

Основната предпочитана дестинация за дните около националния празник 3 март е връх Шипка. Там туристите могат да посетят историческите места, свързани с отбраната на Шипченския проход по време на Руско-турската война. А в паметника може да се види богата колекция от ордени и медали, снимки и документи, лични вещи на участници в боевете, оръжие. Възрожденските градове са другите маршрути, по които се отправят туристите

Румен Стоянов - кмет на Калофер: Патриотичният туризъм се развива особено в градове като Калофер, Копривщица и така нататък възрожденските градове. Аз наблюдавам от няколко години така наистина голям приток от хора, които идват специално да се поклонят пред паметника на Ботев и неговото дело. И не само специално за 3 март и такива бележити дати винаги има хора, които с уважение се отнасят към празниците. Идват. Това означава, че хората наистина си обичат и уважават историята.

Тематичните екскурзии до историческите места, предлагани от туроператори са на цени от 15 до 35 лева за един ден. Много хора предпочитат да си ги организират сами, но трябва предварително да запазят места за нощувка.

Румен Стоянов - кмет на Калофер: Сега много повече се разраства легловата база, но виждаме недостиг. Затова на нашите такива празници около града е пълно. Представете си само че град като Карлово има много по-малка леглова база отколкото Калофер.

Според прогнозите на Института за анализи и оценки в туризма, тенденцията за подем в развитието на културно-историческия и поклонническия туризъм ще продължи.

Предложения за "Събитие на седмицата" - 24 февруари - 1 март
Минали анкети
Топ 24
Най-четени