НОВИНИ

Все повече фирми роботизират производството си

Все повече фирми предпочитат да инвестират в автоматизиране на производството си. Замяната на човешкия фактор с роботи намалява разходите и помага в проблема с намирането на работна ръка, който е все по-осезаем. Примерът е от немска фирма със седалище около Пловдив, която произвежда детайли за бяла техника и автомобилостроенето.

БНТ2-Пловдив
от БНТ2-Пловдив Антоанета Чакандракова
19:20, 02.05.2017
Чете се за: 00:41 мин.
У нас

Във фирмата работят 90 служители. Всяка година ръководството инвестира в закупуване на роботи. Четири автомата заменят множество работници. Продуктите са с ниско ниво на производствен брак, защото грешките са сведени до минимум.

Красен Кръстев – управител на фирмата
"Всеки един процес сам по себе си може да бъде изпълняван частично или изцяло от работник. Въпросът е този работник да може от 1 милион произведени детайла да може да направи 1 милион качествени продукти."

Фирмата е изчислила, че инвестицията в роботи си заслужава. Освен че пести от заплати, така се решава и проблемът с квалифицираната работна ръка, която липсва.

Красен Кръстев – управител на фирмата
"Ние предпочитаме да имаме по-малък брой хора, но по-квалифицирани, на които даваме по-добро материално стимулиране, за да продължават да изграждат квалификацията си, да бъдат лоялни към компанията."

Във фирмата категорично смятат, че след време човешкият фактор в предприятията ще бъде заменен от машини.

Красен Кръстев – управител на фирмата
"Качеството на продукта не идва от самия продукт, а от процеса, при който той е произвеждан. Ако процесът е стабилен и качествен, продуктът винаги е стабилен и качествен."

Съвременната индустрия и клиентите изискват високо качество, затова тук ще продължават да инвестират в закупуването на роботи.

Свали приложението BNТ News
google play badge
Свали приложението BNТ News
app store badge
Топ 24
Най-четени
Йоханес Хан с предупреждение към Македония
Йоханес Хан с предупреждение към Македония
Веселин Марешки: Задкулисието ражда зависимости
Веселин Марешки: Задкулисието ражда зависимости