НОВИНИ

Все повече ученици посягат към наркотиците

Все повече ученици посягат към наркотиците. Нещо повече - възрастта, в която започват да употребяват забранените вещестева намалява драстично. Според директора на СДВР Младен Маринов изключително важно е децата да бъдат запознавани още от ранна детска възраст с опасността от употребата на наркотични вещества.

Милена Кирова
от Милена Кирова
19:25, 19.09.2016
Чете се за: 00:45 мин.
Още

Другите го правят, защо да не опитам и аз - водени от желанието за подражание, характерно за тинейджърската възраст, все повече ученици посягат към наркотиците.

Младен Маринов - директор на СДВР: Голяма част от тях дори не знае, че това е опасно и забранено.Ние имаме случаи, когато самите ученици предлагат на съучениците си цигара. Ежедневно в столицата на цялата територия се задържат, може би, от 5 до 10 дребни дилъри, които с по-малки количества на улицата разпространяват.

Плашещата тенденция - спада възрастта на учениците, които посягат към забранените вещества - дори 12 - годишни вече са опитвали.

Иван Марков - училищен психолог: Лесно се намира, бързо се намира, сравнително евтино.

БНТ: А в училище?

- И в училище е така. Там можете да намерите и да чуете други причини - помага ми при тест, помага ми да се концентрирам, помага ми да си реша проблемите. Мисля, че има по-дълбоки причини затова - обществото не удовлетворява нуждите духовните и емоционалните на децата.

Всички знаят, че дилъри обикалят около училищата, малцина говорят за това открито.

Йоан Савов - ученик в 12 клас: Знам от по-големите класове, които бяха миналата година, се пушеше нали трева и такива глупости, но аз не знам как стоят тука нещата наистина.

Лесно се отглеждат, трудно се откриват незаконните растения, обясняват от СДВР. От началото на годината само в столицата са открили 11 оранжерии в апартаменти.


Свали приложението BNТ News
google play badge
Свали приложението BNТ News
app store badge
Топ 24
Най-четени
Близначета паднаха в шахта в Шумен
Близначета паднаха в шахта в Шумен
Екзотични пернати в село Полето
Екзотични пернати в село Полето