НОВИНИ

Антидопинговият център: Спортистите ни са преминали обучение за замърсени храни

Всички български олимпийци са преминали антидопингово обучение преди заминаването си за Рио де Жанейро. Това заяви за "По света и у нас" изпълнителният директор на Антидопинговия център Виолета Заркова. Много преди игрите е създадена и специална работна група, която да се занимава конкретно с превенцията на хранителни добавки, замърсени със забранени вещества. Още по темата от Цвета Младенова.

Цвета Младенова
от Цвета Младенова
20:18, 12.08.2016
Чете се за: 01:06 мин.
У нас

Общо 69 теста и 5 кръвни проби са преминали българските олимпийци в Антидопинговия център у нас. От международни организации са проверявани 29 пъти, като са им взети по 3 кръвни проби. Силвия Дънекова и останалите спортисти са се оказали чисти. Списъкът със забранените вещества им е раздаден в удобен за носене малък формат.

Д-р Виолета Заркова - изп. директор на Антидопинговия център - Министерство на младежта и спорта: По идея на министър Кралев много преди игрите беше създадена работна група, която задачата й беше да превантира употребата на замърсени хранителни добавки и Силвия Дънекова е попълнила кои хранителни добавки употребява, така че тя е запозната с рисковете от употребата на замърсени хранителни добавки.

Силвия Дънекова заминава за Рио на 25-ти юли. На 30-ти юли й е взета допинг проба. Тя има отрицателен резултат. Повторният тест на 1-ви август обаче е положителен. Както и Б пробата, която го потвърждава.

Д-р Виолета Заркова - изп. директор на Антидопинговия център - Министерство на младежта и спорта: Веществото е CERA, което е клас C2 от забранителния списък, пептидни хормони и растежни фактори и то е в забранителния списък от много години.

Това е най-често използваният допинг до преди няколко години в колоезденето. Той повишава нивото на хемоглобина, съответно подобрява кръвоснабдяването на мускулатурата и оттам се очаква положителния ефект.

Хемоглобинът отговаря за пренасянето на кислорода до мускулите, които така стават по-ефективни. Повишава и еритроцитите в кръвта. Еритропоетинът и в частност медикаментът CERA, с който е уличена Дънекова, е кръвен допинг. Той се приема по схема с инжекции.

Въпрос: Неофициално както в спортните среди, а и сред нас журналситте битува мнението, че елитният спорт за високи постижения няма как да се случи без допинг, защо хващат нашето момиче?

Д-р Виолета Заркова - изп. директор на Антидопинговия център - Министерство на младежта и спорта: Има забранителен списък, има вещества в забранителния списък, всичко, което е извън забраителния списък, може да се използва.

Освен че е национален състезател, Силвия Дънекова е и служител на Центъра за бойна подготовка и спорт към Академията на МВР.

Свали приложението BNТ News
google play badge
Свали приложението BNТ News
app store badge
Топ 24
Най-четени
​Влак се блъсна в паднала скала на релсите
​Влак се блъсна в паднала скала на релсите
От нашите пратеници в Рио: Дънекова вероятно ще прекрати спортната си кариера
От нашите пратеници в Рио: Дънекова вероятно ще прекрати спортната си кариера