НОВИНИ

Всички домашни прасета трябва да са регистрирани в кметствата

До два месеца всички домашни прасета, които хората отглеждат в личните си стопанства, трябва да бъдат регистрирани в кметствата и в Агенцията по храните, тъй като у нас вече има 27 случая на африканска чума по дивите свине. Това заяви днес министърът на земеделието и храните Румен Порожанов. На среща с частнопрактикуващите ветеринарни лекари той е обсъдил възможностите за ограничаване разпространението на болестта.

bnt avatar logo
от Димитър Димитров
20:52, 27.03.2019
Чете се за: 00:37 мин.
У нас

Според министър Румен Порожанов най-засегнати са област Силистра и регионът около Девня. Тъй като няма гаранции, че болестта може да бъде спряна, от министерството искат всички домашни прасета, които се отглеждат в задните дворове на селските къщи да бъдат регистрирани.

Румен Порожанов - министър на земеделието, храните и горите: Като се стигне до проблем в някое населено място ние трябва да имаме ясно идентифициране на животните - къде се намират, при кой стопанин, за да могат да се вземат мерки за обеззаразяване.

Министър Порожанов подчерта, че в момента са необходими средства за обеззаразяване на границите. Новата ограда е стабилна, а от миналата година са останали неусвоени около 3 млн. лв за превенция. Усложнената обстановка засега не вдига цената на свинското месо.

Румен Порожанов - министър на земеделието, храните и горите: Въпреки че ние нямаме пряко засегнати индустриални ферми, които произвеждат цената на свинското пада между 5 и 6%.

Дългосрочните прогнози обаче са за поскъпване. От Румъния заболяването вече е достигнало сухоземната граница със Сърбия. А най-големият производител на свинско месо в света -Китай вече е обхванат на 40% от чумната болест.

Свали приложението BNТ News
google play badge
Свали приложението BNТ News
app store badge
Топ 24
Най-четени
В Пловдив стартира изложението „Природа, лов, риболов“
В Пловдив стартира изложението „Природа, лов, риболов“
Мария Габриел беше приета от папа Франциск във Ватикана
Мария Габриел беше приета от папа Франциск във Ватикана