Само Меглена Кунева се яви до този час в следствието на разпит заради ваксините

Прокуратурата възнамерява да разпита всички министри от кабинета в оставка във връзка с бартера на ваксините. Държавното обвинение мотивира това с факта, че решението за размяната е взето от Министерския съвет - неприсъствено, с подпис. Вижте прякото включване от следствието на Милена Кирова.

Милена Кирова
от Милена Кирова
преди 3 години
Чете се за: 00:40 мин.
У нас

До 12.00 часа единствено министърът на образованието и науката в оставка Меглена Кунева дойде в следствието на разпит заради ваксините. Нито при пристигането си, нито след това тя коментира пред журналистите за какво са я разпитвали и в крайна сметка знаела ли е какво подписва.

Всички министри трябва да дойдат в прокуратурата на разпит като свидетели, тъй като те са положили подписите си за този бартер и решението е взето от МС. Разпитите трябва да бъдат осъществени в рамките на днешния и утрешния ден.

Мотивите на прокуратурата разясни в "Денят започва" на БНТ говорителят на главния прокурор Румяна Арнаудова:

Румяна Арнаудова, говорител на главния прокурор: За прокурорите е важно всеки министър по какъв начин е узнал за предложението на министър Москов? Кой му е занесъл документите? Какви документи са занесени? По какъв начин тези министри са се убедили в основателността, в изгодността на сделките? По отношение на ваксините "Пентаксим", въпреки че не е имало разрешение за внос и за употреба на територията на България, тя е разпространена. Но нямаме каквито и да е доказателства още към този момент, трябва да го кажем за това, че тази ваксина е вредна. По отношение на "Еувакс"- а обаче е установено от нашето разследване, че съдържа веществото тиомерсал, което е в противоречие с Европейската фармакопея и не е включено в имунизационния календар на България.
Топ 24
Най-четени