НОВИНИ

Всички републикански пътища са проходими при зимни условия

Оправдаха се очакванията за снеговалежи на много места в страната през изминалото денонощие. За днес е обявен жълт код - и за дъжд, и за сняг в цялата страна. Основните пътища и магистрали са проходими при зимни условия, съобщават от Агенция пътна инфраструктура. През нощта близо 700 машини са обработвали пътните настилки. Рано сутринта отпаднаха ограниченията за движение на тежкотоварни автомобили над 12 тона през прохода "Превала".

Карина Караньотова
от Карина Караньотова / БТА
11:22, 19.11.2018 (извънредно)
Чете се за: 01:23 мин.
У нас

Около 8.30 ч. са отпаднали ограниченията за движение на тежкотоварни автомобили над 12 тона с ремаркета и полуремаркета през прохода "Превала".

Без ограничение за всички превозни средства е преминаването през Ришкия, Котленския, Айтоския, Обзорския проход, през проходите "Печинско", "Предел" и "Рожен", и през Прохода на Републиката.

Ограничено е движението на МПС над 12 т през проходите "Троянски", "Петрохан" и "Шипка", над 10 т - през "Вратник" и "Твърдишки", а над 3,5 т - през "Дюлински" и "Пампорово". Целогодишно са затворени за движение Златишкият и Върбишкият проход.

От агенцията препоръчват на шофьорите на тежкотоварни моторни превозни средства и на леки автомобили да тръгват на път само с подходящи гуми, да карат със съобразена скорост и повишено внимание, спазвайки указанията на "Пътна полиция". Блокирането на движението от автомобили, които не са подготвени за движение при зимни условия, затруднява работата на снегопочистващата техника и възпрепятства пътуването на всички останали.

Всички граждани и транспортни фирми могат да получават информация за актуалната пътна обстановка от интернет страницата на АПИ - www.api.bg, и по всяко време от денонощието на тел. 0700 130 20.

;

И малкото сняг в столицата се стопи, така че в София няма проблеми със снега, но се очаква образуването на поледици. Градският транспорт се движи по график. През нощта в готовност са стояли 160 снегорина.

От енергоразпределителното дружество ЧЕЗ съобщиха, че авария е оставила без ток няколко големи района на София, но аварията е отстранена. Причината не е била в снеговалежите.

Без топлоподаване са части от „Белите брези“, „Св. Троица“, „Стрелбище“ и „Хиподрума“. Очаква се повредите да се отстранят своевременно.

Планинските пътища във Витоша са почистени и опесъчени.

Всички кризисни центрове в София са отворени.

;
Йорданка Фандъкова, кмет на София: Почистени са улиците и булевардите, по които се движи обществения транспорт, както и по-основни улици и булеварди в кварталите, също така общинските пътища, включително за Витоша и за високите части на общината. Продължават да са на терен машини, за да може да следим обстановката днес. Общо 169 машини в градската част, всички те бяха на терен през нощта, както и снегорините, които обработват общинските пътища. В момента над 50 машини са в готовност, ако се да влязат в улиците.

Най-много сняг натрупа в Северозападна България, като в Плевен снежната покривка достигна 23 см. В Пазарджик са паднали дървета, които са прекъснали кабели. За това без електричество са Панагюрище, Пещера, Белово и Брацигово. Аварийните екипи работят по възстановяване на електрозахранването.

В страната проблеми по пътя има само в участъка Монтана - Ружици, където аварирал тежкотоварен автомобил е блокирал пътя.

Свали приложението BNТ News
google play badge
Свали приложението BNТ News
app store badge
Топ 24
Най-четени
НЗОК и БЛС започват преговори за нов рамков договор
НЗОК и БЛС започват преговори за нов рамков договор
От ЧЕЗ призовават за разумно потребление на електроенергия
От ЧЕЗ призовават за разумно потребление на електроенергия