НОВИНИ

Спешно заседание на ВСС заради SMS-скандала от миналата седмица

Висшият съдебен съвет се раздели по въпроса дали трябва да се извадят разпечатки на мобилните им телефони, за да се види кой си общува с министър-председателя. Съветът днес се събра спешно, по искане на кризисния щаб, за да обсъди скандала с SMS-а, чрез който Борисов беше информиран за изказване на председателя на Върховния касационен съд Лозан Панов.

bnt avatar logo
от Пенка Ангелова
17:18, 18.01.2016
Чете се за: 01:32 мин.
У нас

Заседанието продължи около 2 часа и беше закрито за журналисти с мотива, че е работно. Всички членове на съвета са декларирали устно, че не са изпращали SMS на Борисов, само половината обаче са обявили, че ще предоставят разпечатки на телефоните си за 14 януари. Шефът на Етичната комисия Ясен Тодоров единствен говори след съвещанието и каза, че не е съгласен с разпечатките.

Ясен Тодоров - председател на Етичната комисия на ВСС: Утре ще излезе някой пак да каже нещо, пак ще влезем в обяснителен режим и трябва да си вадим разпечатки за всички комуникации. Аз комуникирам с много приятели, със семейството ми, не искам цялата ми кореспонденция да излиза наяве.

По повод твърдението на Яне Янев, че източникът е от администрацията, Тодоров заяви, че няма да проверява служителите във ВСС. От думите на Тодоров стана ясно, че за него случаят е приключил и няма да го внесе за разглеждане в Етичната комисия.

Ясен Тодоров - председател на Етичната комисия на ВСС: На работното заседание на ВСС стана ясно, че никой от членовете не е пращал SMS .
Как стана ясно?
Ясен Тодоров - председател на Етичната комисия на ВСС: Всеки си го декларира.

За мене истината е, че работите са много по-дълбоки и целта е съвсем различна. И има определени кръгове в държавата, които имат интерес от това нещо.

Председателят на Върховния административен съд Георги Колев, който отсъстваше в четвъртък, каза, че не знае чия е била инициативата за днешното работно съвещание.

Георги Колев - председател на ВАС: В конкретния случай получих SMS от главния секретар.

Колев не отговори дали някой от ВСС докладва на премиера.

Георги Колев - председател на ВАС: Не мисля, че трябва да продължаваме да се занимаваме с подобни случаи. Както видяхте, това само отнема единствено от времето за ефективна работа на съвета.

В предаването "Още от деня" на БНТ, съветникът на премиера Яне Янев за пореден път заяви, че той е изпратил SMS-a . Не каза нищо за източника. Имаше обаче версия за учтивата форма и за това, че е написан в първо лице, множествено число.

Яне Янев - съветник на премиера: Дали аз съм получил текста на този SMS в този му вид или съм го прередактирал, дали съм го получил по стандартния SMS начин или през what's up си е само моя работа. Tука става дума за лична кореспонденция.
Между вас и източника?
Яне Янев - съветник на премиера: Да, разбира се. Аз на премиера дори му изпратих два поредни SMS-a.

Според Янев след SMS-a, много хора придобили кураж и го заявили с документи за нередности в съда. Той обвини Лозан Панов, че неправомерно се меси в управлението на Софийския градски съд, където по думите му, имало чистка.

Преди дни стана ясно, че съпругата на Янев - Галя напуска Градския съд, защото не е издържала изпита, на който са били подложени всички съдебни помощници.

Свали приложението BNТ News
google play badge
Свали приложението BNТ News
app store badge
Топ 24
Най-четени
Новините в 100 секунди на 18 януари
Новините в 100 секунди на 18 януари
Спирки на градския транспорт тънат в преспи
Спирки на градския транспорт тънат в преспи