COVID-19 COVID-19 Следи тук
назад

ВСС отново избра Иван Гешев за главен прокурор

ВСС избра отново Иван Гешев за главен прокурор. При сегашното повторното гласуване на кандидатурата, Гешев получи подкрепата на 20 от членовете на ВСС, четирима бяха против. Такова беше гласуването и първия път.Решението на Съвета ще бъде незабавно изпратено на президента Румен Радев за издаване на указ за назначаването на Иван Гешев за главен прокурор.

от БНТ
14:47, 14.11.2019
Чете се за: 00:32 мин.
У нас

Дебатът по време на заседанието продължи близо 5 часа и обхвана процедурата по връщането на кандидатурата от президента. Отново се чуха аргументите против избор с един кандидат. Кандидатурата на Гешев беше защитена като професионална и произлязла от средите на прокуратурата.

Решението на ВСС, с текст, че предлага на президента повторно да назначи Гешев за главен прокурор на Република България, ще бъде изпратено незабавно в администрацията на президента.

Следва да се издаде указ от президента Радев за назначаването на Гешев за главен прокурор. След издаването на указа Гешев ще встъпи в длъжността главен прокурор на 10 януари, когато изтича мандатът на Сотир Цацаров.

;

След като беше информиран за решението на пленума на ВСС, Иван Гешев заяви:

Благодаря на пленума на ВСС и благодаря на професионалната общност, които ме подкрепиха. Мога да обещая, че ще направя всичко възможно да оправдая тяхното доверие. Благодаря, че не се подведоха на безпрецедентния политически натиск и проведоха един чисто професионален избор в рамките на закона и Конституцията на Република България.
Свали приложението BNТ News
Свали приложението BNТ News
Топ 24
Най-четени
Проф. Тодор Кантарджиев за коронавируса: Положението не е толкова опасно, никой не ни слуша
Проф. Тодор Кантарджиев за коронавируса: Положението не е толкова опасно, никой не ни слуша
От БСП поискаха оставката на министъра на културата
От БСП поискаха оставката на министъра на културата