НОВИНИ

ВСС образува дисциплинарна проверка по случая Миталов

Съдийската колегия към Висшия съдебен съвет гласува да образува дисциплинарно производство срещу съдия Андон Миталов. Той стана първият българин, санкциониран от САЩ заради корупция по специален закон. Проверката е заради неизпълнение на служебни задължения и уронване престижа на съдебната система.

Александър Марков
от Александър Марков
14:45, 18.02.2020 (обновена)
Чете се за: 01:11 мин.
У нас

След 3-часово закрито заседание със 7:4 гласа Съдийската колегия сметна, че има достатъчно основание за образуване на дисциплинарно производство срещу Андон Миталов, въпреки липсата на доказателства за корупция.

Боян Магдалинчев, представляващ ВСС: Към този момент нямаме информация нито от Американското посолство, нито от КПКОНПИ, нито от прокуратурата, но това не е пречка дисциплинарният състав в хода на производството да събира.

В следващите 2 месеца дисциплинарният състав ще събира доказателства уронил ли е Миталов престижа на съдебната система и изпълнил ли е коректно служебните си задължения по делото "Малинов".

Цветинка Пашкунова, говорител на Съдийската колегия на ВСС: Няма пречка да се образува и да се събират доказателства в рамките на дисциплинарното производство и там съответният състав ще преценява дали е налице дисциплинарно нарушение и дали то е доказано по изискуемия от закона начин.

Проверката идва, след като правосъдният министър Данаил Кирилов внесе допълнения, свързани с делото срещу Николай Малинов, водено от Миталов. Инспекторатът към ВСС вече се е произнесъл, че няма нарушения.

Лозан Панов, председател на ВКС: Съдийската колегия с това решение преминава една граница, която е много деликатна за всички магистрати. И границата е - съдийска колегия започна да се превръща като институция за съдебен контрол, особено по съдебни актове, които не подлежат на оспорване. Не става дума за доказателства за корупционни действия, а за процесуални нарушения, които някои приемат, че съществува, Инспекторатът приема, че не съществуват. По-страшното е, че с това действие на министъра на правосъдието в съдебната власт се настани политиката, а в съдебната авласт няма място за политика, още повече за геополитика.

Не се знае колко време ще продължи производството. По време на дисциплинарното производство срещу съдия Андон Миталов той може може да остане на работното си място, както и може да бъде извикан на изслушване пред СК на ВСС.

Съдия Андон Миталов към този момент се е върнал на работа.

Правосъдният министър Данаил Кирилов коментира за "По света и у нас", че искането му за отстраняване на съдия Андон Миталов е изцяло правно. То касае статута на магистратите. Съобразено е с конституционните норми и Закона за съдебната власт, а крайното решение е на Съдийската колегия във Висшия съдебен съвет.

Свали приложението BNТ News
google play badge
Свали приложението BNТ News
app store badge
Топ 24
Най-четени
20 000 българи подкрепят Кобрата срещу Джошуа в Лондон
20 000 българи подкрепят Кобрата срещу Джошуа в Лондон
Хамилтън и Меси със спортен "Оскар" за 2019
Хамилтън и Меси със спортен "Оскар" за 2019