НОВИНИ

Позиция на ВСС за искането да се саморазпусне

На заседание днес Висшият съдебен съвет прие с 19 гласа „за”, един глас „против” и един глас „въздържал се” позиция във връзка с безпрецедентното искане за саморазпускането му. С нея Съветът категорично възразява срещу поредния опит на политически сили за явна демонстрация и груба намеса в работата на независимата съдебна система.

Татяна Кръстева
от Татяна Кръстева
15:12, 27.01.2016
Чете се за: 01:32 мин.
У нас
позиция всс искането саморазпусне

При обсъждане на позицията членът на Висшия съдебен съвет Михаил Кожарев заяви, че счита искането за разпускане на Висшия съдебен съвет за политически акт на някои от политическите партии в Народното събрание. Той обясни, че подобно предложение „е лишено от опора в закона, защото нито Конституцията на Република България, нито друг нормативен акт позволяват то да има правна сила или интерпретация в този смисъл, лишено е от политическо единство - не само парламентарно, но и коалиционно, лишено е от съгласие с основен принцип на демокрацията - за разделение на властите, лишено е от правна логика, защото Народното събрание можеше да направи това по правен път”. Според г-н Кожарев с промените на Основния закон на конституционно ниво се даде доверие на Висшия съдебен съвет в този му състав. „Няма и месец след влизане в сила на промените в Конституцията, ВСС още не действа в нов формат, затова не може да се очаква, че при липсата на подробна законодателна уредба за начина на функционирането му, при обективната невъзможност той да стартира и приложи новите практики, да се каже, че е изчерпал общественото си доверие - това не е нищо повече от акт на популизъм”. Той заяви, че не приема тези моралнообществени присъди, а публично афишираните скандали, коментира като изкуствено създадени и раздухани. „Така се неглижира демократичното начало и свобода, защото при такава форма на упражняване на свобода гласуването, макар и явно се отрича”, уточни той.

Членът на Висшия съдебен съвет намира, че Народното събрание, Министерският съвет и Висшият съдебен съвет трябва да следват не само принципа на разделение на властите, но и на взаимодействие между тях. Той обърна внимание, че проблемите между тези власти не се поставиха на обсъждане. „При така поставените параметри, изглежда всяка власт ще защитава себе си, но това е в ущърб на обществото”, акцентира г-н Кожарев. Той бе категоричен, че нито ще си подаде оставката, нито това е правилния ход в днешния момент. Членът на Висшия съдебен съвет апелира за провеждане на специална среща между трите власти, защото от това не печели народа, не печели държавността, а печелят чужди интереси. С тези аргументи той се присъедини към представената декларация.

Членът на Висшия съдебен съвет Калин Калпакчиев заяви, че няма да подкрепи декларацията. Той намира, че доверието във ВСС е изчерпано, но причина за това са и поведението и действията на парламентарните политически сили. Според г-н Калпакчиев тяхната цел освен, че е лицемерна, измества и подменя дискусиите по същинските проблеми. „Вместо да обсъждаме декларации, с които да отговаряме по също така лицемерен начин на едно неискрено искане, ставаме съучастници в този подменен разговор”, каза той и предложи Съветът да съсредоточи вниманието си върху обсъждането на констатациите в Доклада на Комисията до Европейския парламент и Съвета относно напредъка на България по механизма за сътрудничество и проверка.

Свали приложението BNТ News
google play badge
Свали приложението BNТ News
app store badge
Топ 24
Най-четени
Запалиха колата на съпругата на кмета на Пловдив
Запалиха колата на съпругата на кмета на Пловдив
Меглена Кунева: ЕК иска резултати от България през 2016 година
Меглена Кунева: ЕК иска резултати от България през 2016 година