НОВИНИ

ВСС публикува концепцията на Иван Гешев за управление на прокуратурата

Висшият съдебен съвет публикува концепцията на кандидата за главен прокурор Иван Гешев. В нея той очертава вижданията си за управлението на прокуратурата през следващите 7 години.

Иво Никодимов
от Иво Никодимов
14:38, 13.08.2019 (обновена)
Чете се за: 00:44 мин.
У нас

В концепцията си Иван Гешев отбелязва, че българските граждани са работодател на магистратите. Според него съдебната власт и в частност прокуратурата е длъжник на обществото и трябва да направи още много, за да компенсира липсата на достатъчно справедливост.

Гешев дава добра оценка за състоянието на прокуратурата в момента и смята, че тя разполага с необходимия ресурс, за да изпълнява правомощията си.

Обръща особено внимание на правомощията на главния прокурор и подчертава, че ефективността на прокуратурата не трябва да зависи от отделни личности, включително и от тази на обвинител номер 1.

Гешев заявява, че ще продължи да следва и доразвива формите на отчетност на главния прокурор не само пред Висшия съдебен съвет, но и пред обществото, като обещава публично да представя резултатите от дейността на прокуратурата най-вече по делата за корупция, организирана и битова престъпност. Категоричен е, че ще положи усилия да опровергае усещането, че главният прокурор притежава силна централизирана власт.

Кандидатът за главен прокурор очертава законовите пречки за разследването на корупционни престъпления и отбелязва, че е наложително да се обмисли отпадането на наказателна отговорност за провокация към подкуп.

Очертава и основните принципи, които би следвал в дейността си. Отговорност и прозрачност, както и гарантиране на независимостта и безпристрастността на магистратите и съдебните служители. Отбелязва като важно доброто взаимодействие с другите институции.

Можете да се запознаете с пълния текст на управленската концепция на кандидата за главен прокурор Иван Гешев в приложението.

Свали приложението BNТ News
google play badge
Свали приложението BNТ News
app store badge
Топ 24
Най-четени
Италианец е първата жертва на горещините у нас
Италианец е първата жертва на горещините у нас
Започна почистването от олово на парижката катедрала „Нотр Дам”
Започна почистването от олово на парижката катедрала „Нотр Дам”