НОВИНИ

ВСС разгледа работата на СГС

Соня Найденова - член на Висшия съдебен съвет, в предаването "Още от деня".

bnt avatar logo
от БНТ
19:41, 17.03.2016
Чете се за: 00:55 мин.
По света

В отговор на въпроса за заседанието на ВСС, на което е било разглеждано как е подобрена работата на Софийски градски съд, Соня Найденова се съгласи с констатацията, че "СГС е бил в състояние на свободно падане и това състояние обхваща доста дълъг период - може би около 10 години".

- Така че, усилията на (председателя на съда) Калоян Топалов и на неговия екип, подкрепен от съдиите и съдебните служители в съда е довело именно до констатацията, че там вече се "диша свободно", - каза юристката.

На въпроса на водещия членовете на ВСС по-спокойни ли са, че в СГС ще има по-голям професионализъм ипо-голяма стабилност, Соня Найденова отговори:

- Разбира се, че сме спокойни защото информацията, която бяхме получили предварително с доклада на г-н Топалов писмено и допълнителните разяснения, дадени днес, показаха, че наистина се спазва стриктно принципът за случайно разпределение на делата, отстранени са констатираните слабости относно неравномерното натоварване на част от съдебните състави в този съд, взети са мерки за по-добра организация на съдебните служители, защита на информационната сигурност на съда и ограничаване възможността външни лица, образно казано, да пипат и да бъркат в информационната система.

Запитана дали смята, че наистина е незаконно имуществото на Цветан Василев, за което днес беше поискан запор, Соня Найденова отговори:

- Предполагам, че след като е заявено, че то (имуществото на Цветан Василев за над 2 млрд. лв. - бел ред.) е незаконно придобито, то има някакви факти и доказателства, на които тези, които го твърдят са стъпили. И би следвало да го докажат. В противен случай биха изпаднали в неловка ситуация, че са твърдяли нещо, което не е истина.

Соня Найденова не скри, че сумата е "впечатляваща" и тя не се е занимавала с подобен случай.

Вижте във видеото цялото интервю.

Свали приложението BNТ News
google play badge
Свали приложението BNТ News
app store badge
Топ 24
Най-четени
Русия ще продължи да оказва военна помощ на Башар Асад
Русия ще продължи да оказва военна помощ на Башар Асад
Метална конструкция рани двама души в “Красно село“
Метална конструкция рани двама души в “Красно село“