НОВИНИ

​Всяка година мръсният въздух убива 7 милиона души по света

България е една от страните в Европейския съюз с най-мръсен въздух, оповести Световната здравна организация. В света заради замърсен въздух всяка година умират седем милиона души. На всеки 10 души - 9 дишат дишат прахови частици над нормата. В глобален план най-замърсената държава е Индия. А в Евросъюза - другата страна с най-мръсен въздух е Полша.

Биляна Бонева
от Биляна Бонева БТА
12:46, 02.05.2018
Чете се за: 00:37 мин.
По света

Средно с 16 месеца по-малко живеят хората от големите градове заради мръсния въздух. В Индия замърсяването съкращава живота на хората с около 4 години. Оттам е и най-тревожната статистика - 15 от 20-те най-замърсени селища в света са в Индия.

д-р Мария Нейра, дир. на отдел Обществено здраве и околна среда към СЗО: Замърсеният въздух е причина за хроничните алергии, за инсултите, за рака на белите дробове и за пневмониите при децата.

Според изследванията на Световната здравна организация 25 от случаите на инсулт са предизвикани от замърсяването. Завишените стойности на прахови частици в атмосферата са причина за 43 процента белодробните заболявания. А 24 процента от смъртните случаи от сърдечносъдови болести също са резултат от мръсния въздух.

;
д-р Мария Нейра: Недопустимо е всяка година 7 милиона души да умират, защото не се спазват стандартите на Световната здравна организация.

В Европа няма държава, която да изпълнява напълно критериите на Световната здравна организация за чист въздух. Единствено Финландия, Швеция и Естония се доближават до изискванията на организацията. Най-чист на Стария континент е въздухът в района на финландския Грас Муонио. Там нивото на фините прахови частици е 2 микрограма на кубичен метър.

Свали приложението BNТ News
google play badge
Свали приложението BNТ News
app store badge
Топ 24
Най-четени
Президентът на Австрия идва на официално посещение у нас
Президентът на Австрия идва на официално посещение у нас
Спорове в НС при обсъждането на оставката на Емил Христов
Спорове в НС при обсъждането на оставката на Емил Христов