НОВИНИ

Всяко пето дете у нас не посещава детска градина

Всяко пето дете у нас не посещава детска градина, а една от най-честите причини остава бедността. Обезпокоителната статистика представиха от Фондация "За нашите деца". За едно семейство, в което парите се разпределят така: образованието преди храната - вижте в репортажа на Милена Кирова и Илиана Минковска.

Милена Кирова
от Милена Кирова
21:05, 15.03.2018
Чете се за: 01:11 мин.
Още

Бедни по наследство - такава е съдбата на 45% от децата в България. За тях рискът от социално изключване е реален.

45,6 % деца са в риск от бедност

Красимира Христова: Може за нас да няма - за детето трябва да има.

Това е житейската философия на Красимира Христова от врачанското село Косталево, която с цената на лишения се опитва да направи съдбата на най-малката си внучка, останала без родители, малко по-лека. Разчита само на инвалидната пенсия. Старата фамилна къща се нуждае от спешен ремонт. Пари няма. Доходите стигат само за сметките и храна, а и училището е приоритет.

- Трудно, трудно, едва двата края как викат хората едвам се свързват. Сега си продадох, имах 7 козички. Продадох ги да си купя дърва.

Според статистиката всяко пето дете не посещава детска градина, защото родителите нямат пари. Тези, които ходят,обаче, невинаги получават точно това, от което имат нужда, показва проучване на Фондация ,,За нашите деца":

21 % от децата между 3-6 години не посещават детска градина

Ваня Кънева - ръководител ,,Проекти" във Фондация "За нашите деца": Излиза, че детето отива в детската градина и започват да се грижат за него, да си играе там, но няма един цялостен подход към неговото развитие.

Детските помощи да бъдат изплащани под формата на такси за детски градини - това предвиждат от институциите. И още:

Деница Сачева - заместник-министър на образованието и науката: Една от мерките, която е разписана и в управленската програма, е да се разшири обхвата на задължителното посещаване на детска градина от 4-годишни, така че това най-вероятно ще бъде инициирано през тази година.

От Социалното министерство ще подкрепят родителите, чиито деца не посещават градина. За целта ще реализират програма с европари.

Росица Димитрова - заместник-министър на труда и социалната политика: Тя е с обхват до 2020 г. и ще може наистина да позволи, ако не работят родителите, те самите да полагат грижи за своето дете през заетост. Плаща им се, самата схема се казва ,,Родители в заетост".

1 500 педагози от детските градини ще бъдат обучени, за да оценяват рано има ли риск децата от 3 до 3 години и половина да имат бъдещи затруднения при ученето.

Свали приложението BNТ News
google play badge
Свали приложението BNТ News
app store badge
Топ 24
Най-четени
Вълнения около кралската сватба във Великобритания
Вълнения около кралската сватба във Великобритания
Синя зона за платено паркиране ще бъде въведена в центъра на Своге
Синя зона за платено паркиране ще бъде въведена в центъра на Своге