НОВИНИ

Втора партида яйца с фипронил беше засечена в България

От вчера българската агенция по безопасност на храните се активизира, започна проверки в птицеферми и предприятия и почти веднага е открита втора партида яйчен прах от Германия с фипронил - общо 500 кг. Почти цялото количество е намерено в склада на фирма-получател в София. От останалите 93 кг яйчен жълтък на прах са произведени около 12 хиляди и 500 кг сладолед, които са изтеглени от пазара. Зоя Велинова потърси отговор на въпроса защо нашата агенция не се задейства по-рано, а седмици наред повтаряше ,че няма данни за яйца, яйчен прах и продукти с фипронил у нас, докато почти навсякъде в Европа колегите им откриваха такива.

Зоя Велинова
от Зоя Велинова
17:57, 29.08.2017
Чете се за: 00:49 мин.
Още

Заразената партида от яйчен прах с фипронил е открита в склада на същата фирма-производител на сладолед в София. От цялото количество - 500 кг , 407 кг веднага са унищожени. С останалите 93 кг. са произведени близо 13 хил. кг сладолед, който е изтеглен от пазара.

От Агенцията отново увериха, че опасността за потребителите е минимална.

Камен Николов - Областна дирекция по безопасност на храните, София град: Вложеният яйчен прах в сладоледа и майонезата е в изключително малки количества - 0.9 грама на 100 грама продукт. Абсолютно минимален риск за потребителя. И двата продукта - майонеза и сладолед, не се консумират всеки ден в големи количества и затова няма риск.

Потребителите обаче са притеснени от новината за поредна партида заразен с фипронил яйчен прах.

Имам четири внучета. Естествено, че съм притеснена.

Лично аз не се притеснявам много. Смятам, че темата е малко преекспонирана и не трябва да предизвиква такова притеснение, каквото се опитват да ни внушат.

;

Трябва да се каже в кои марки продукти се намират тези вещества, за да се ориентират хората. Знам , че е зле за производителите, но обществото трябва да е информирано за това.

От Агенцията по храните обаче и днес не съобщиха името на софийската фирма, внесла заразения яйчен прах. По закон нямали право.

А на въпрос на БНТ защо проверките на инспекторите са започнали над 20 дни, след като избухна скандалът в Европа, отговорът бе, че първият сигнал за наличие на заразен яйчен прах в България по системата за бързо оповестяване е пристигнал на 18 август, а заповедта на директора на агенцията за започване на проверките е след 4 работни дни - от 25 август.


Свали приложението BNТ News
google play badge
Свали приложението BNТ News
app store badge
Топ 24
Най-четени
Община Русе ще ремонтира покрива на Старата полиция, за да не се срути сградата
Община Русе ще ремонтира покрива на Старата полиция, за да не се срути сградата
НАП започна проверки на фирмите, съхраняващи големи суми в касите си
НАП започна проверки на фирмите, съхраняващи големи суми в касите си